681 sayılı KHK, TSK iç hizmet yapısını düzenliyor

OHAL kapsamında yayımlanan 3 yeni Kanun Hükmünde Kararname’de Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet iç tüzüklerinde de değişiklikler yapıldı. Buna göre, iç hizmet kanununda yer alan jandarma, sahil güvenlik, astsbubay hazırlama okulları, askeri hastaneler ile ilgili düzenlemeler kaldırıldı. Subay terfileri ve kuvvet komutanlarının atanmasında Genelkurmay Başkanı’nın yetkisi Milli Savunma Bakanlığına verildi. Kararname ile emniyette de değişiklikler yapıldı.

681 sayılı KHK, TSK iç hizmet yapısını düzenliyor

Subayların sınıflandırılması ve terfisi Genelkurmay Başkanlığı yetkisinden alındı Milli Savunma Bakanlığına verildi. Kuvvet Komutanlarının belirlenmesinde de Genelkurmay Başkanının artık bir etkisi olmayacak.

Olağanüstü Hal kapsamında yayımlanan 680 ve 681 no'lu iki kararname ile Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Teşkilatının iç hizmet kanunlarında değişikliğe gidildi.

681 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile TSK İç Hizmet Kanunu’nda yer alan jandarma, sahil güvenlik, astsubay hazırlama okulları, askeri hastaneler ile ilgili hükümler kaldırıldı.

Buna göre, emrin üniforma ile verilmesi zorunluğu kaldırıldı, subayların sınıflarının tespit edilmesi ve subayların yeniden sınıflandırılmasına ilişkin yetki Genelkurmay Başkanlığı’ndan alınarak Milli Savunma Bakanlığı’na verildi.

Bundan böyle, kuvvet komutanları Milli Savunma Bakanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanının imzasıyla atanacak. Böylece, kuvvet komutanlarının atanmasında Genelkurmay Başkanı’nın etkisi kalmamış oldu.

Genelkurmay Başkanlığından alınan bir diğer yetki ise, kuvvet komutanlarının atamasıyla ilgili. Buna göre, TSK’da general amiral kadrolarının saptanması, kontenjanın dağılımı, kuvvet komutanlarının görev süresinin uzatılması gibi hükümler de Genelkurmay Başkanlığından Milli Savunma Bakanlığına verildi.

Kararnameler ile Emniyet iç tüzüğünde de değişiklikler yapıldı. Buna göre, polis yazılı emir ile kayıp çocuklar için dinleme yetkisine sahip olacak, internet abonelerini istihbari olarak izleyebilecek, adli görev kapsamında internet abonelerinin kimlik bilgilerine erişebilecek.

Karanameyle özel güvenlik hizmeti veren güvenlik görevlileri de artık silah bulundurabilecek.

ulusalkanal.com.tr

tsk khk 681 sayılı Kanun Hükmünde Kararname