Hollanda: MH17 yolcuları acı çekmeden öldü

Hollanda: MH17 yolcuları acı çekmeden öldü

Amsterdam'dan Kuala Lumpur'a uçarken düşürülen uçakla ilgili araştırmayı Hollanda'nın yürütmesinin nedeni de uçaktakilerden 196'sının Hollanda vatandaşı olması.

Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi Başkanı Tjibbe Joustra, ülkenin Gilze-Rijen hava üssünde düzenlenen basın toplantısında, Ukrayna'nın doğusunda çatışmalar sürdüğü için bölgenin hava sahasının uçuşlara kapatılması için yeterince neden olduğunu ancak Ukraynalı yetkilerin bunu yapmadığını belirtti.

'UÇAĞI VURANIN BUK OLDUĞU KESİNLEŞTİ'

Joustra araştırmaları sonucunda uçağı düşürenin bir BUK füzesi olduğunun kesinleştiğini söyledi. BUK füzesinin uçağın ön bölümüne soldan çarptığını belirten Joustra, füzenin de Ukrayna'nın doğusundaki 320 kilometre karelik alandaki bir noktadan fırlatıldığını söyledi.

Ancak Joustra uçağın vurulduğu noktanın kesin olarak belirlenmesi için yeni araştırmalar yapılması gerektiğini belirtti.

Joustra uçağı düşüren füzede 9M314-M tipi başlık kullanıldığı sonucuna vardıklarını belirtip bu başlığın uçağın gövdesinde 'papyon biçimde' izler bıraktığını ve uçağın havadayken parçalanmasına neden olduğunu söyledi.

Patlama sonrasında ilk olarak pilot kabininin uçaktan kopup düştüğü bilgisini veren Joustra, uçağın havadan-havaya füze tarafından düşürülmediğine de emin olduklarını ifade etti.

Uçağın düşürülmesi ardından Ukrayna'nın doğusunda çatışan Kiev güçleri ve bağımsızlık yanlısı milisler birbirini suçlamıştı. Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi'nin çalışmaları ise suçlunun belirlenmesine değil uçağın düşürülmesiyle ilgili somut verilerin ortaya çıkarılmasına yönelik. (sputnik)