''Sanayi üretimi fren yaptı''

Haziran ayında, sanayi üretimi son 4 yılın en düşük seviyesine indi. Ekonomideki bu daralma, Türkiye İşverenler Sendikası'nın aylık bülteninde yer aldı. Verilere göre; haziran ayında Türkiye OECD ülkeleri içinde enflasyonun ve gıda fiyatlarının en çok arttığı ülke oldu.

''Sanayi üretimi fren yaptı''

Ekonominin ana dinamsu olan sanayi üretimi rakamları alarm vermeye başladı.

Haziran ayı rakamları çarpıcı tabloyu ortaya koydu.

İşveren çevrelerinin en etkin örgütlenmelerinden olan Türkiye İşveren Sendikası ekonomideki daralmayı aylık bülteninde ayrıntılarıyla ilşedi. TİSK analizine göre; haziran ayında son dört yılın en düşük sanayi üretimi gerçekleşti. İşveren Sendikası değerlendirmesinde "sanayi üretimi fren yapıyor" taspiti yapıldı.

2013 Haziran'ında yüzde 5 olan yıllık sanayi üretim oranı artışı 2014'te yüzde 1,4'e geriledi.

"2014 Haziran ayında sanayi üretimi Mayıs ayına göre çok düşük oranda; %0,1 yükseldi. Sanayi üretimi ise, 2013 yılı Haziran ayına göre ise %1,4 arttı. 2014 yılı Haziran ayı, sanayi üretimi açısından son dört yılın en düşük performansının gerçekleştiği ay oldu."

İşverenler sendikası yayın organında bölgesel kriz ve savaşların ihracat rakamlarına negatif etkisi de değerlendirildi. Haziran ayında Irak’a yapılan ihracatın %19,3 oranında azaldığı belirtildi.

Türkiye OECD ülkeleri içinde de enflasyon oranı en yüksek olan ülke oldu.

"OECD'nin son verilerine göre üye ülkeler içinde en yüksek enflasyon oranı %9,2 ile Türkiye'dedir. Gıda grubu fiyat artışında %12,5 ile Türkiye yine ilk sıradadır. Yani sorun talepte değil, arzdadır."

Ekonominin nabzını tutan rakamlar işgücüne katılım oranı ile ilgili de olumsuz bir tablo çiziyor. Türkiye%53,4’lük işgücüne katılma oranı ile AB içinde Yunanistan ile sıralamanın en dibinde yer alıyor.

ulusalkanal.com.tr