Memura "sıfır zam"

Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon hedefi tutarsa 3.2 milyon memur ile 1.9 milyon memur emeklisi enflasyon zammı alamayacak. Çünkü memurlar adına imzalanan toplu sözleşmeye göre enflasyon farkının alınması yeni enflasyon hedefi 7, 9'un aşılmasına bağlı.

Memura "sıfır zam"

Yıl sonu yaklaşırken memurların gözü maaş zammında.

Ancak Merkez Bankası’nın 7.9’luk enflasyon tahmini gerçekleşirse memurun alacağı zam eflasyon farkının içinde eriyecek.

Bir önceki toplu sözleşmeye göre memur, 2015 için öngörülen yüzde 3+3 maaş zammının yüzde 6.1’i aşması halinde memur enflasyon farkını alacaktı. Geçen Ağustos ayında Hükümet ile Memur-Sen arasında imzalanan yeni toplu sözleşmeyle bu hesap değişmişti. Enflasyon farkının alınması şartı o sözleşmede 7.9’a yükseltildi.

Bu arada Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini 7.9’a yükselten yeni bir karar aldı. Böylece enflasyon öngörüsünün tutması ya da 7.9'un altında kalması durumunda memurun alacağı zam hayal olacak.

Hesap değişikliği nedeniyle memur ve memur emeklileri yüzde 1.8 oranında kayba uğradı. Memur ve memur emeklileri aylık ortalama 50 liradan, yıllık 600 lira kaybetti. Maaşlar yükseldikçe aylık kayıp 160'a, yıllık ise bin 920 liraya kadar çıkacak.

ulusalkanal.com.tr