Venezuela’da Neler Oluyor

Venezuela’da Neler Oluyor

Özgür Uyanık

Tachira eyaletinde sağcılar Chavézcilerin kuklalarını köprülerden temsili olarak asarken, geçen Çarşamba günü gerçekleşen ve iki kolektif lideri ve bir yurttaşın ölümüyle sonuçlanan eylemlerin sorumlusu olarak faşist Halk İradesi Partisi(VP) Başkanı Leopoldo López hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Bolivarcı yönetim şiddeti kontrol altına alırken emperyalist medya organlarında yoğun biçimde Venezuela aleyhine yayınlar baş gösteriyor. Kimisi 2002’de çekilen fotoğrafları yayına koyarken, bazıları da dünyanın farklı yer ve zamanlarında çekilmiş görüntülerden yararlanıyor. Son olarak Yunanistan’da polisin tekmelediği köpek fotoğrafı Venezuela haberine yamandı.

Olayların geçmişi Temmuz 2000’de Chavéz’in halk oylamasıyla Bolivarcı Anayasayı uygulamaya koymasına dayanıyor. Bolivarcı yönetim yeni anayasaya uygun olarak toprak ve tüm yeraltı kaynaklarını ulusallaştırınca patronlar lokavt ilan etti. 24 saat sonra patronlara destek olarak sendikalar süresiz genel greve gitti. Tam üç gün sonra 12 Nisan 2002’de Başkan Chavéz konutundan alınarak Karayipte bir askeri üsse kaçırıldı. Patron sendikası lideri Başkanlık sarayında arkasına ordu generallerini ve Vatikan piskoposunu alarak yeni hükümeti ilan etti. ABD yönetimi hemen bu yasadışı rejimi tanıdı.

İki gün sonra Chavéz bir asker-sivil ayaklanması sonucu kurtarıldı. Aralık 2002’de uluslararası bir krize neden olan petrol grevi başladı. Fakat petrol akışının kesilmesi en çok ABD’ye zarar verince eylem 63 gün sonra bitirildi. Hemen izleyen günlerde başkent Caracas’ta bulunan diplomatik temsilciliklere ve Bolivarcı hükümet binalarına yönelik bombalama eylemleri başladı.

Chavéz’in 2004 Ağustosunda kazandığı referandumun hemen sonrasında darbeyi araştıran cumhuriyet savcısı Danilo Anderson bombalı bir saldırı sonucu öldürüldü. Halk desteğinden yoksun kalan ABD destekçisi partiler 2005 yasama meclisi seçimlerini boykot kararı aldı. 2006 Aralıkta Chavéz %62 destekle yeniden Başkan oldu ve Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi(PSUV) kuruldu.

“Comandante”nin hastalığı döneminde geriye çekilen ABD cephesi onun kaybından sonra seçimi kazanmayı umuyordu. Nisan 2013’te yapılan seçimler sırasında çok sayıda elektrik santrali bombalandı. Sağın adayı Capriles’in çağrısıyla başlayan şiddet dalgasında 10 kişi yaşamını yitirdi. Chavéz’in gidişiyle oluşturulan kaygı ortamına rağmen PSUV adayı Nicolas Maduro halkoyuyla devlet başkanı seçildi. Üstelik Maduro yönetimi geçtiğimiz Aralık ayında belediye seçimlerinden de zaferle çıktı.

Ancak geçen bir yıl içinde Venezuela’da ekonomi Bolivarcı hükümetin kontrolünden çıktı. Karaborsa döviz piyasası ve fiyat spekülasyonu nedeniyle oluşan enflasyon dalgası sonucunda iki büyük devalüasyon gerçekleşti. Şubat ayında Leopodo López’in başını çektiği sağ yeniden şiddete başvurdu ve Çarşamba günü 3 kişi eylemlerde öldürüldü, onlarcası yaralandı.

Faşist çetelere karşı mücadele çağrısı yapan Başkan Maduro’ya destek veren onbinlerce kişi çarşambadan beri sokaklarda. Buna karşılık Cuma gecesi faşist çeteler devlet televizyonu VTV’nin binalarına bomba ve Molotoflarla saldırılar düzenledi.

ulusalkanal.com.tr

abd Venezuela Chavez maduro