Yaşar Nuri Öztürk hayatını kaybetti

Türkiye önemli bir değerini yitirdi. İlahiyat profesörü, Ulusal Kanal programcısı ve Aydınlık gazetesi yazarı Yaşar Nuri Öztürk, hayatını kaybetti. 71 yıllık ömrüne elliye yakın kitap sığdıran Öztürk, uzun bir süredir mide kanseri nedeniyle kemoterapi görüyordu

Yaşar Nuri Öztürk hayatını kaybetti

Ulusal Kanal program yapımcısı, Aydınlık gazetesi yazarı, ilahiyat profesörü Yaşar Nuri Öztürk hayatını kaybetti.

Öztürk, uzun süredir hastanede mide kanseri tedavisi görüyordu. Bir süre önce, doktorları tarafından "yapılacak bir şey kalmadı" denilerek evine taburcu edildi.

Öğlen saatlerinde durumu ağırlaşması üzerine yeniden hasteneye sevk edilen Öztürk, doktorların tüm müdahelerine rağmen kurtarılmadı.

1945 Trabzon doğumlu Yaşar Nuri Öztürk, 12 yıl imamlık ve vaizlik yaptıktan sonra, üniversiteye tekrar döndü, öğretim üyesi ve dekan olarak 26 yıl görevini sürdürdü.

Öztürk, Kuran’ın yorum katılmamış ilk Türkçe çevrisini yapan bilim adamı olarak da anıldı. Time Dergisinin gerçekleştirdiği “20. Yüzyılın En Önemli Kişileri” listesinde kamuoyunca belirlenen yüz isim arasında ilk 10 arasına girdi.

2002 seçimlerinde CHP'den İstanbul milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne giren Öztürk, 2005 tarihinde Halkın Yükselişi Partisi'ni kurdu. 19 Ekim 2009 tarihinde genel başkanlıktan istifa ederek aktif siyasi yaşamını sona erdirdi.

2015 yılından beri Ulusal Kanal’da Gülgün Feyman ve Can Karadut'un sunduğu SÖZ VE IŞIK programına katılan Yaşar Nuri Öztürk aynı zamanda Aydınlık Gazetesinin de yazarıydı.

12 Kasım 2011 tarihinde ameliyat olan ve mide kanseri nedeniyle kemoterapi görmeye başlayan Öztürk elliye yakın kitap yazıdı. Öztürk dört çocuk sahibiydi.

CENAZE PROGRAMI BELLİ OLDU

Öztürk’ün cenazesi Cuma günü öğleden sonra Üsküdar’daki Şakirin Camii’nden kaldırılacak.

YAŞAR NURİ ÖZTÜRK KİMDİR?

Yaşar Nuri Öztürk, 22 Haziran 1945 tarihinde Bayburtlu bir anne ile Trabzonlu bir babanın çocuğu olarak Trabzon'un Sürmene ilçesinde doğmuştur. 9 yaşında hafız oldu. On yıllık klasik medrese eğitiminden sonra hukuk ve ilahiyat tahsilini tamamladı. 1970'de de Son Havadis gazetesinde dini yazılar yazdı.

12 yıl imamlık ve vaizlik yaptıktan sonra, üniversiteye tekrar dönerek 1980 yılında “İslam

Felsefesi” konulu doktorasını tamamladı ve 1986 yılında aynı dalda doçent oldu.

Ortadoğu, Balkanlar, Avrupa ve Afrika ülkeleri, ABD, Güney Kore ve Japonya’da kendi alanı ile ilgili akademik araştırmalar yaptı, ayrıca Fransa’da Grenoble Üniversitesi’nde çalıştı.

Türk üniversitelerinde öğretim üyesi ve dekan olarak 26 yıl görevde bulundu. Yurtiçinde ve yurtdışında pek çok yerde İslâm zihniyeti, insan hakları konularında konferanslar verdi. ABD New York’ta “The Theological Seminary of Barrytown”da bir yıl misafir profesör olarak “İslam Düşüncesi” dersleri okuttu. Aynı süre içinde, The World Scripture’ın İslam bölümünün hazırlanışında görev aldı.

Kuran’ın yorum katılmamış ilk Türkçe çevrisini yapan bilim adamı olarak da anıldı.

Türkçe, Arapça, Farsça, İngilizce ve Fransızca dillerinde çeşitli çalışmaları bulunan Yaşar Nuri Öztürk, 1978 ve 1982′de “Türkiye Milli Kültür Vakfı” ödülünü kazandı.

Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk, Türkiye’de Kur’an’a dönüş hareketinin öncüsü olan ve Time Dergisinin gerçekleştirdiği “20. Yüzyılın En Önemli Kişileri” listesinde kamuoyunca belirlenen yüz isim arasında ilk 10 arasına girdi.

Yaşar Nuri Öztürk, 3 Kasım 2002 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi'nden İstanbul milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girdi. CHP'den istifasının ardından 16 Şubat 2005 tarihinde Halkın Yükselişi Partisi'ni kurdu. 19 Ekim 2009 tarihinde genel başkanlıktan istifa ederek aktif siyasi yaşamını sona erdirdi.

2015 yılından beri Ulusal Kanal’da Gülgün Feyman’ın sunduğu SÖZ VE IŞIK programına katılan Yaşar Nuri Öztürk aynı zamanda Aydınlık Gazetesinin de yazarıydı. 12 Kasım 2011 tarihinde ameliyat oldu ve mide kanseri nedeniyle kemoterapi görmeye başladı. Elliye yakın kitabın yazarı olan Öztürk dört çocuk sahibiydi.

ulusalkanal.com.tr

hayatını kaybetti yaşar nuri öztürk