Millet ilaç bulamıyor

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, ilaç sıkıntısının hükümetin politikalarından kaynaklandığını söyledi.

Millet ilaç bulamıyor

Türkiye'yi esir alan grip salgınıyla birlikte raflarda ilaç kalmadı. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu, 1 milyon kişinin gribe yakalandığını açıkladı. Bir o kadar da resmi rakamlara girmeyen ve evinde dinlenerek iyileşmeye çalışan vatandaş var. İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, ilaç sıkıntısının hükümetin politikalarından kaynaklandığını söyledi.

İstanbul Eczacı Odası'nda basın toplantısı düzenleyen Semih Güngör, Sağlık Bakanlığı'nın tasarruf için ilaç fiyatlarının Avro üzerinden 5 Avrupa ülkesinden en ucuzunun referans alınarak belirlenmesi kararlaştırdığını belirtti. Göngör sözlerine şöyle devam etti: “İlaç firmalarından özel iskontolar talep edilerek de fiyatın dolaylı olarak aşağıya çekilmesi sağlandı. Böylece ilaç fiyatlarında son 10 yılda yüzde 80'i bulan düşüşler yaşandı. İlaç firmalarının kamuya yaptığı iskontolardaki artış nedeniyle ilaç sanayisinin temsilcileri olan sendika ve dernekler, bu uygulamaları kabul edemeyeceklerini, bu şekilde özellikle ithal ilaçların Türkiye'de bulunamayacağını, yeni jenerasyon ilaçların Türkiye'ye getirilemeyeceğini ve ilacın etkinliğinin tartışılabilir duruma geleceğini dile getirdiler. O gün söylenenler ne yazık ki bugün bir bir hayata geçiyor.”

Kararname uygulanmalı

Semih Güngör, Avro kurunun 3 TL olmasına rağmen ilaç fiyatlarının halen 1.9 TL üzerinden belirlendiğini söyledi. Güngör çözümü de şu sözlerle özetledi: “İlaç Fiyat Kararnamesi'nin fiyatlandırma ile ilgili hükümleri uygulanmalı. Buna göre Avro'da yaşanan ve yüzde 10'un üzerindeki artış ve düşüşlerde ilaç fiyatlarının yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Ülkemizde Avro düşüşlerinde kararname uygulanıyor ancak artışlarında düzeltme yapılmıyor. İlaç firmaları, Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri bir araya gelerek yeni bir düzenlemeyi hayata geçirmeli.”

Aydınlık

sağlık hükümet ilaç semih güngör grip eczacılar odası