'Türk Kalaşniko'un adını bilen yok

YIL 1941... Hitler’in Naziler’i Sovyet ordusuna karşı harekete geçer. Sovyetler olağanüstü bir savunma yapar. Savaşta yaralananlardan biri de tank uzmanı Mihail Timofeyeviç Kalaşnikof’tur. Kalaşnikof’un amacı hızlı, seri, basit ve dayanıklı bir tüfek yapmaktır. Kalaşnikof, üzerinde çalıştığı silahın prototipini 1946’da tamamlar.

'Türk Kalaşniko'un adını bilen yok

YIL 1941... Hitler’in Naziler’i Sovyet ordusuna karşı harekete geçer. Sovyetler olağanüstü bir savunma yapar. Savaşta yaralananlardan biri de tank uzmanı Mihail TimofeyeviçKalaşnikof’tur. Kalaşnikof’un amacı hızlı, seri, basit ve dayanıklı bir tüfek yapmaktır. Kalaşnikof, üzerinde çalıştığı silahın prototipini 1946’da tamamlar.

1948’de AK-47’nin Kızıl Ordu’nun donanımı için kabul edildiği bildirilir ve Kızıl Ordu’nun ana piyade tüfeği seçilir. Kalaşnikof’un rütbesi korgeneralliğe yükseltilir. Kalaşnikof; 19 ülkede imal edilir ve 50 ordunun kışlasına girer.

Geçen hafta İstanbul’da 12. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’ndaydım. Türkiye’den ve dünyanın farklı ülkelerinden birçok şirket silahlarını sergiledi. TSK da fuar alanındaydı. Bir silahın önünde kuyruk... Orada görevli astsubaya bu silahın özelliğini sordum. “Bora” dedi, “biz yaptık” diyerek övündü. Türkiye’nin milli üretimi keskin nişancı tüfeği. JNG-90. Nam-ı diğer: Bora. MKE’de üretiliyor. Projesi 2007’de başladı, 2010’da seri üretime geçildi.

Kurumun yerli patentli ilk silahı. Jandarma Özel Harekat tarafından kullanılıyor. Azerbaycan ve Pakistan satın aldı. Girdiği yarışmalarda birincilikleri var.

Pakistan’da dünya birincisi oldu. 2014’te Fransa’daki bir fuarda çalındı. Soruşturmanın sonucu henüz bilinmiyor. Bora’nın tasarımcısı Necmi Güngör. 90 mezunu bir astsubayımız. Hala görevde. Türkiye’nin Kalaşnikof’u... Kalaşnikof bir çok ödüle layık görüldü ama Necmi Güngör’ün bırakın ödüllendirilmesini, adını bilen yok

Mehmet Bozkurt

Aydınlık

rusya Hitler kalaşnikof