Ocak ayı tarım girdi maliyeti açıklandı

Ocak ayında tarım girdi maliyetleri yüzde 1,96 arttı. Yıllık oranda ise bu artış yüzde 18,52 oldu. Yıllık artışta zirveyi makine bakım masrafları, gübre ve hayvan yemi aldı.

Ocak ayı tarım girdi maliyeti açıklandı

Üreticinin belini büken girdi maliyetlerindeki tırmanış sürüyor. 2021 yılının ilk ayında artış yüzde 1,96 oldu. Bir yıllık oranda ise bu artış yüzde 18,52 olarak tespit edildi.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, aylık en yüksek artış yüzde 5,12 ile gübre ve toprak geliştiricilerde oldu. Hayvan yeminde ise yüzde 1,15 artış meydana geldi.

Araştırmada 2020 yılının Ocak ayı ile 2021 yılının Ocak ayı arasında geçen bir yıllık değişimde incelendi. Buna göre, yıllık bazda en yüksek artış yüzde 33,15 ile makine bakım masraflarında yaşandı. Onu yüzde 28,89 artış ile gübre ve yüzde 24,99 artış ile hayvan yemi takip etti.

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş, artan fiyatları Ulusal Kanal'a değerlendirdi. Çiftçinin desteklenmemesi durumunda üretimde büyük kayıplar yaşanacağını söyledi:

- Türkiye'de yıllardır birikmiş yapısal sorunları var yapısal sorunlar halledilmezse kuraklık pandemi ve özellikle tarımsal girdilerdeki yükselişle çiftçi kıskaç altına girmiştir. Yani çiftçi kazanmadığı ürünü bir daha ekmek istemiyor.

- Gübre mazot tarımsal ilaç özellikle enerji elektrik bunlarda mutlaka acil olarak düzenleme yapılması lazım çiftçiye desteklenmesi lazım.

- Tarımsal girdilere bakıyorsunuz gübrede Türkiye toprakları gübre bakımından zengin ama ham gübre bakımından yurt dışından ithal ediyoruz. Öyle garip bir durum ki haftada zamlar yapıldı. Çiftçinin en çok kullandığı üre dap çiftçi bulamaz oldu. Arz az olunca gıda enflasyonu tekrar başlayacak demektir.

- Her alana her açıdan paket destek verildi ama çiftçi bunun hiç birinden yararlanamadı. Çiftçi zaten topraktan koparıldığı zaman bir daha toprağa dönmüyor. Yoksa korkuyorum ki biz bundan sonra yaz sebze meyve hariç ithalata bağımlı kalacağız. Tarım reformunda olduğu gibi erken uyarı projesi tabi 8-9 maddeyi saymak mümkün bunlar kulağa gelen hoş sözler altı doldurulmalı.

türkiye ulusal kanal elektrik üretici ocak çiftçi Tarım mazot toprak