İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: PKK'nın talimatlarını yerine getirenleri neden aradınız?

PKK'nın çağrısıyla başlayan "6-8 Ekim Olayları"nın bugün yıldönümü. Üzerinden 6 yıl geçti. PKK-HDP'nin sokak çağrısı ile başlayan eylemlerde 37 kişi yaşamını yitirmişti. Olayların yıl dönümünde konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, gözaltılar sonrası HDP'lileri arayan CHP, Deva ve Gelecek partisi liderlerine tepki gösterdi. "Terör örgütünün talimatlarını yerine getirenleri neden aradınız" diye sordu. Diyarbakır'da eylem yapan aileler de 6-8 Ekim olaylarında HDP'nin sorumlu olduğunu haykırdı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: PKK'nın talimatlarını yerine getirenleri neden aradınız?

Kandil'den gelen çağrı üzerine başlayan 6-8 Ekim olaylarının üzerinden 6 yıl geçti.

IŞİD'ın Kobaniye yani Ayn el-Arab'a saldırımasını bahane eden sokak eylemlerinin arkasında Türkiye'nin terör koridoruna karşı adımları yatıyordu. Bu sokak eylemleri, derin yaralar açtı.

İlk çağrı Kandil'den gelmişti. Ardından HDP'liler ekran karşısına geçti.

"6-8 Ekim Olayları" olarak bilinen şiddet eylemleri ortalığı savaş alanına çevirdi. Başta Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Batman, Van illerinde karışıklar çıkarıldı.

Olaylar 35 il, 96 ilçe ve 131 yerleşim yerine sıçradı. Terör yandaşları yolları kesti, silah, molotof kokteyli, havai fişek, taş ve sopalarla kamu binalarına ve araçlarına, vatandaşların evlerine, iş yerlerine saldırılar düzenledi.

Terör olayları sonucu 37 vatandaş yaşamını yitirdi. Onlardan biri de Yasin Börü ve 3 arkadaşıydı. Kurban eti dağıtmaya çıktıklarında PKK'lıların hedefi oldular. Bıçaklanmış, yüksekten aşağı atılmış, yakılmış, arabayla üzerinden geçilmişti.

Ortaya çıkan bilanço korkunç boyutta ulaştı. 3 bin 777 mala zarar verildi, 308 iş yeri ve konut dokunulmazlığı ihlal edildi, 25 alıkoyma, 395 hırsızlık, 15 yağma yaşandı. 29 adam öldürmeye teşebbüs vakası da kayıtlara geçti.

13 Türk bayrağını yakma, 7 Atatürk'ü Koruma Kanunu'na muhalefet suçu işlendi. 326 güvenlik görevlisi ile 435 vatandaş da yaralandı. Olaylarda 197 okul da yakıldı.

O dönem yaşanan terör eylemleri İçişleri BakanıSüleyman Soylu'nun gündemindeydi. Soylu, 6-8 Ekim olayları ile ilgili PKK ve HDP'ye yapılan operasyona dikkat çekti.

Bakan, PKK-HDP'ye yapılan operasyon sonrası bazı siyasi parti liderlerinin HDP'yi aramasına sert çıktı.

Bu isyanda olayların yıldönümünde Diyarbakır HDP il Başkanlığı önünden yükseldi.

ulusal.com.tr

chp hdp süleyman soylu deva partisi İçişleri Bakanı Gelecek Partisi ğkk