İran'ın nükleer atağı

İran’ın nükleer programının konuşulduğu Cenevre konferansına, İran tarafı 1 yılı kapsayan üç aşamalı plan sundu. Batılı diplomatlardan iyimser mesajlar geldi. Tarafların Cenevre'de 7-8 Kasım'da tekrar toplanmayı kararlaştırıldığı öğrenildi.

İran'ın nükleer atağı

İran'la Batılı ülkeler arasındaki en önemli gerilim maddesi olan nükleer programla ilgili Cenevre'deki görüşmelerde mesafe alındı. İran Cenevre'de Avrupa Birliği ve P5+1 ülkeleriyle nükleer programı konusunda masaya oturdu. Tarafların 7-8 Kasım'da Cenevre'de tekrar toplanmayı kararlaştırdığı öğrenildi.

Görüşmeler sırasında İran 1 yılda sonuç almayı hedefleyen üç aşamalı bir plan sundu. Plan'ın adı "Gereksiz Krizi Sonlandırmak ve Yeni Bir Ufuk Açmak." İran planın ilk etabını bir-iki ay içinde tamamlamak istiyor. İran'nın sunumu sonrası Batılı diplomatlardan olumlu mesajlar geldi. Batılı diplomatlar görüşmelerin olumlu bir atmosferde geçtiğini kaydetti.

İran'ın stratejik hedefi görüşmeler sonucunda beklentisi, Batı'nın İran'a yönelik uyguladığı ambargonun kaldırılması. Amerika'nın bu noktada İran'ın atacağı adımlarla orantılı olarak yaptırımları gözden geçirebileceği kaydeliyor. İsrail ise İran'a yönelik yaptırımları azaltmanın tarihi bir hata olacağı görüşünde. Yine Amerika savaş lobisini temsil eden Cumhuriyetçilerin İsrail'le aynı görüşte olduğu biliniyor. İran ise nükleer programının barışçıl olduğu ve İran'ın nükleer silah üretmeyeceğini vurguluyor.

ulusalkanal.com.tr

amerika iran nükleer Cenevre p5+1