Davutoğlu: İsimleri ben belirleyip cumhurbaşkanına sunacağım

Hükümet kurma görevini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a iade eden AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu kurulması beklenen seçim hükümetinde isimleri kendisinin belirleyeceğini açıkladı. HDP'nin kabineye girecek olmasından sorumlu olmadıklarını belirten Davutoğlu, "Cumhurbaşkanı böyle bir karar almaya zorlanmamalıydı" dedi. Kılıçdaroğlu ve Bahçeli'ye kalan 5 günlük süreyi hatırlatarak "gelin üçümüz oturup konuşalım" çağrısını yaptı.

Davutoğlu: İsimleri ben belirleyip cumhurbaşkanına sunacağım

AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, gazetelerin Ankara temsilcileriyle Çankaya Köşkü'ndeki kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Olası seçim hükümetinin nasıl kurulacağına ilişkin mesajlar veren Davutoğlu, HDP ile aynı kabinede yer alacak olmalarını değerlendirdi.

Davutoğlu, Cumhurbaşkanı'nın seçim hükümetini kurmak üzere kendisini görevlendirmesinin ardından bakanları kendisinin belirleyeceğini ifade etti.

"Cumhurbaşkanımız takdirini kullanıp erken seçim dediğinde sonra Meclis Başkanımızla istişare edecek, dağılım belli olacak. Şu partiye şu kadar, bu partiye bu kadar. Sonra görevlendirilen Başbakan tek tek isimleri tespit edileceklere, teklif edecek, onların kabul etmesi durumunda Cumhurbaşkanımıza arz edilecek bu liste. O andan itibaren Cumhurbaşkanının arzındadır."

Başbakan HDP'nin kabinede yer alacak olması için "anayasa partilerden olacak diyorsa herhalde dışına çıkamayız" yorumunda bulundu. Bu durumdan Cumhurbaşkanı'nın ve hükümetlerinin sorumlu tutulamayacağını savundu.

"Kim suçlayabilir HDP’yi hükümete soktun ya da sokmadın diye. Sayın Bahçeli anayasal çizgide davransın Cumhurbaşkanı diyordu. İşte anayasal çizgide davranacak mecburen. Herhalde Cumhurbaşkanımız da böyle bir şeyi arzu etmezdi. HDP’yi meclise biz getirmedik."

Cumhurbaşkanını böyle bir denklemle karşı karşıya bırakmamalıydık diyen Davutoğlu, Kılıçdaroğlu ve Bahçeli'ye son 5 gün için bir kez daha seslendi. Davutoğlu, "Eğer tekrar görüşlerini gözden geçirirlerse seçime gitme noktasında kurulacak seçim hükümetleriyle ilgili rezervlerini CHP, MHP, Ak Parti birlikte genel başkanlar oturup konuşabiliriz" dedi

ulusalkanal.com.tr