ABD'ye karşı dev tatbikat!

Venezüela Meclisi, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya "Amerika tehdidine karşı korunmak için 9 ay süreyle yasama yetkisi verdi. Venezüela kararın hemen öncesinde, Amerika tehdidine karşı 100 bin askerin katılımıyla 10 gün sürecek bir tatbikat başlattı. Amerika'nın Venezüela'yı tehdit olarak nitelemesine, Güney Amerika Devletler Topluluğu tepki gösterdi.

Amerika'nın Venezüela'yı tehdit olarak nitelemesi ve 7 Venezüelalıl yetkiliye yaptırım kararı alması sonrası Venezüela harekete geçti.

Venezüela Meclisi, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya, artan Amerika tehdidine karşı 9 ay süreyle yasama yetkisi veren kanun tasarısını onayladı. Antiemperyalist kanun olarak adlandırılan tasarı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Amerika yaptırımları ile mücadelede Maduro'ya yasama yetkisi veren kanun 31 Aralık'a kadar geçerli olacak.

Ordusu'ndan geldi. Venezüela Amerika tehdidine karşı korunmak için yaklaşık 100 bin askerin katılımıyla 10 gün sürecek bir askeri tatbikat başlattı. Tatbikat öncesi Ulusal televizyondan halka seslenen Venezüela Lideri Maduro, Amerika'ya meydan okudu.

"Barışın en önemli garantisi ordumuzdur. Eğer emperyalizmin cüretkar askerleri Venezüella'nın kutsal topraklarına adım atmaya kalkışırsa, ülkemizin şerefini korumak için savaşmak zorunda kalırsak bunu barış, egemenlik ve bütünlük için yaparız"

Venezüella Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez, ülkenin en büyük askeri tesisi Fort Tiuna'da düzenlenen törende, Amerikan yaptırımlarının, Venezüella için "büyük ve yakın tehlike" oluşturduğunu, silahlı kuvvetlerin ülkenin bağımsızlığını korumak için hazır olması gerektiğini söyledi. Tatbikatın ilk gününde denizciler Karayipler'de devriyeye çıkarken askeri birlikler de temsili bir saldırıda ülkenin en büyük rafinerisini korudu. Binlerce sivil de eski Devlet Başkanı Hugo Chaves tarafından 15 yıl önce yapılan sosyalist devrimi temsil eden kırmızı tişörtler giyerek başkent Caracas'ta yürüyüş düzenledi. Güney Amerika Devletler Topluluğu (UNASUR) ülkeleri, Ekvador'da bir araya gelerek Venezüella ve Amerika arasındaki son gelişmeleri değerlendirdi. Güney Amerika ülkeleri Amerika'nın Venezüla'yı tehdit olarak nitelemesi ve yaptırım kararı almasına tepki gösterdi.

Arjantin halkı Venezüela'ya destek olmak için yürüyüş düzenledi.

ulusalkanal.com.tr