Enerjide bağımsız Türkiye
Milli Sondaj filosu Mavi Vatan'da sahada... Türkiye 3 sondaj gemisi ve 2 sismik araştırma gemisiyle Doğu Akdeniz başta olmak üzere tüm uluslararası sularda bayrağını dalgalandırıyor. 2020 yılı, Türkiye'nin tam bağımsız enerji hedefinde basamak oldu. Tarihi müjde Karadeniz'den geldi. Peş peşe gelen haberlerle, Karadeniz'deki rezervimizin 405 milyar metreküp olduğu açıklandı. 2021 için gözler, Doğu Akdeniz'de...
Türkiye enerjide dışa bağımlılığı tarihe gömüyor. Dışa bağımlı arama faaliyetleri sona erdi. Türkiye, Milli sondaj filosu ile, kendi rotasını çiziyor.
Toplam beş gemi ile, başta Doğu Akdeniz ve Karadeniz olmak üzere tüm uluslararası sularda bayrak gösteren Türkiye, hedefine adım adım ulaşıyor.
Sahada iki sismik araştırma gemisi ve üç sondaj gemisi aktif faaliyette. 31 Aralık 2012'de envantere katılan Barbaros Hayrettin Paşa ve 2017 yılı itibarıyla, milli imkanlarla göreve başlayan Oruç Reis, sismik araştırma faaliyeti yürütüyor.
Sondaj gemileri ise Fatih, Yavuz ve Kanuni. Fatih, Türkiye'nin ilk milli sondaj gemisi. Yavuz da, Türkiye'nin ''Milli Enerji ve Maden Politikası'' kapsamında, 2018'de envantere katıldı. Son olarak Kanuni, 2020'de faaliyete Karadeniz'de başladı.
2020'de tarihi müjde, Türkiye'nin ilk milli sondaj gemisinden geldi. Karadeniz'de bulunan gaz, Türkiye'nin dışa bağımlığı azaltmada büyük bir adım oldu. Tuna-1 lokasyonunda, tamamen milli imkanlarla yapılan tarihi keşfin müjdesini Cumhurbaşkanı Erdoğan verdi. Doğalgazın fiili kullanımı için hedef 2023 olarak ilan edildi. Sahanın adı ''Sakarya Gaz Sahası'' olarak isimlendirildi.
Türkiye'ye ikinci müjde yine Karadeniz'den geldi. 320 milyar metreküplük doğalgaz keşfine 85 milyar metreküp daha eklendi. Toplam rezerv 405 milyar metreküp oldu.
Karadeniz'deki keşiflerin ardından Kanuni Sondaj gemisi de Sakarya Gaz sahasına uğurlandı. Doğu Akdeniz'den gelecek müjde de an meselesi. Akdeniz'de de çalışmalar aynı kararlılıkla devam ediyor. Yavuz, Oruç Reis ve Barbaros bölgede aktif faaliyette.
Türkiye Mavi Vatan'daki haklarını sonuna kadar savunuyor. Doğal kaynaklar tespit edilirken dayatılmak istenenlere de geçit verilmiyor.
Türkiye bulduğu gaz sayesinde ve çalışmaların devamında artık dışarıya bağımlı olmayacak.
Öte yandan Türkiye gaz transferinde önemli bir noktada yer alıyor. Rus doğalgazını Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya nakledecek TürkAkım projesine imza attı. 2020 Ocak'ta Türk Akımı Doğal Gaz boru hattı Erdoğan ve Putin tarafından açıldı. Böylece Türkiye Avrupa'nın enerji güvenliğine katkı yapan ülke konumunu geçti.
Enerji hatlarından biri de Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı... Azerbaycan'da üretilen ham petrol, boru hattı kullanılarak Gürcistan üzerinden Ceyhan'daki deniz terminaline, buradan da tankerlerle dünya pazarlarına ulaştırılıyor.