ABD’den Çin’e yeni yaptırım hamlesi

ABD Temsilciler Meclisi’nde Çin Halk Cumhuriyeti’ne yönelik yeni bir yaptırım tasarısını daha onaylandı. Tasarıyla Çinli yetkililerle iş yapan bankalara yaptırım ön görülüyor. Nedeni ise Hong Kong’da uygulamaya konulan tek Çin politikasını güçlendiren Ulusal Güvenlik Yasası...

ABD’den Çin’e yeni yaptırım hamlesi

Washington ile Pekin arasındaki güç mücadelesi devam ediyor. ABD’den Çin’e karşı yine bir yaptırım hamlesi geldi.

Bu kez yaptırım adımı Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nde atıldı. ABD Temsilciler Meclisi, Çinli yetkililerle iş yapan bankalara yaptırım tasarısını onayladı. Yaptırım gerekçesi olarak Çin’e bağlı olan Hong Kong’ta uygulanacak Ulusal Güvenlik Yasası’nın kabul edilmesi gösterildi.

Tasarı Demokrat vekil Brad Sherman tarafından sunuldu. Hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçiler tasarıya tam destek verdi. Şi Jinping yönetiminin Hong Kong politikaları nedeniyle Çinli siyasetçilerle iş yapan bütün bankalara yaptırım uygulanması istendi.

Temsilciler Meclisi’nde onaylanan tasarı ABD Senatosu’na sevk edilecek. Tasarı Senato’da da kabul edilirse imzalanması için ABD Başkanı Donald Trump’a sunulacak.

Tayvan, Uygur, Tibet ve Hong Kong’taki ayrılıkçılığı besleyen ABD, geçen hafta da Ulusal Güvenlik Yasası nedeniyle Çin Komünist Partisi yetkilileri ve ailelerine vize yasağı getirdi.

1 Temmuz’da Hong Kong’ta yürürlüğe giren Ulusal Güvenlik Yasası ile vatana ihanet ve ulusal güvenliğe aykırı ayrılıkçı eylemler yasaklandı. Hong Kong’ta ABD destekli ayrılıkçılığa izin vermeyen Pekin yönetimi, yasa ile “iki sistem, tek Çin” politikasında önemli bir kazanım elde etti.

ulusal.com.tr

abd çin