AB vizeyle iş arayanları ayıklıyor: 1 trilyonla 5 milyona istihdam sağlanabilir

Vize engelinin Avrupa Birliği ve Türkiye ekonomisine toplam zararı 5 yılda 1 trilyon lira oldu. 1963 Ankara Antlaşması ve 2007 Lahey Kararları'na göre Türk vatandaşlarının Avrupa'da vizesiz dolaşma hakkı olsa da, AB ülkeleri "iş arayanları ayıklama" gerekçesiyle vize engelini sürdürüyor. Oysa vizeye harcanan 1 trilyon lira ile 5 milyon vatandaşa istihdam sağlamak mümkün olabilirdi.

AB vizeyle iş arayanları ayıklıyor: 1 trilyonla 5 milyona istihdam sağlanabilir

Avrupa ülkeleri tarafından Türkiye'ye uygulanan vize engeli dudak uçuklatacak rakamlara ulaştı.

Vizesiz Avrupa Projesi ve Türkiye'yi Tanıtım Platformu Başkanı Mehmet Okumuş, Avrupa Birliği'ne vize engelinin, Birlik ve Türkiye ekonomisine toplam zararının 5 yılda yaklaşık 300 milyar Avro olduğunu açıkladı.

Avrupa Birliği ülkelerine vize başvuru ücretleri ortalama 100 Avro civarında. Buna fotokopi, danışma, fotoğraf, randevu ve ulaşım gibi diğer masrafların eklenmesiyle bir kişinin vize için yaptığı ortalama masraf 300 Avro'yu buluyor.

Avrupa Birliği ülkeleri vize uygulaması ile ülkelerine iş imkanları için gelmek isteyenleri ayıklamayı hedefliyor. 1963 Ankara Antlaşması ve 2007 Lahey Adalet Divanı'nın bağlayıcı ve nihai kararı gereği Türkiye'nin Avrupa'da vizesiz dolaşım hakkı bulunuyor. Yani Türk vatandaşından alınan vize ücretleri kanunsuz. 1 trilyon liralık vize ücreti ile Türkiye'de, ortalama 200 bin lira yatırımla 5 milyon kişiye istihdam sağlanması mümkün.

Türkiye'ye vize uygulamalarının tamamen kaldırılması halinde serbest dolaşımın vereceği imkanlarla ve karşılıklı ilişkilerle ticaret, tanıtım, pazarlama ve rekabet gücünün artacağı hesaplanıyor. Uzmanlar, ülkeye gelen turist sayısında da artış olacağını, harcama düzeyi yüksek turist kitlesinin Türkiye'ye çekileceğini, böylece Türkiye'nin turizm gelirlerinde yıllık ortalama 15 - 20 milyar Avro'luk artış olabileceğini kaydetti.

ulusalkanal.com.tr