Obama'dan Rusya açıklaması

Nükleer Güvenlik Zirvesi’nin üçüncüsü, 53 ülkenin, 4 uluslararası örgütün ve 58 liderin katılımıyla Lahey’de toplanıyor. Zirve için Hollanda'ya giden ABD Devlet Başkanı Barrack Obama, ABD ve NATO müttefiklerinin çıkarlarını koruyacaklarını belirtti. "Putin, zayıflıkla hareket ediyor" dedi.

Obama'dan Rusya açıklaması

Hollanda’nın Lahey kentinde düzenlenecek Nükleer Güvenlik Zirvesi 53 ülkenin, 4 uluslararası örgütün ve 58 liderin katılımıyla toplanıyor.

Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün temsil edeceği zirvede ABD Devlet Başkanı Obama, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso gibi isimler yer alıyor. Lavrov’un, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşeceği tahmin ediliyor.

Zirvenin ana gündem maddesi nükleer güvenlik. Ancak özellikle liderler arasında yapılacak ikili temaslarda, Ukrayna krizinin ön planda olaması bekleniyor.

Hollanda'da konuşan Obama, Rusya'nın yaptıklarının bedelini ödemesi için Avrupa'yla birlikte hareket ettiklerini ifade etti. Obama, "Rusya ile gerçek bir savaşı tetiklememize gerek yok. Ukraynalılar da bunu istemez" dedi. ABD'nin ve NATO müttefiklerinin çıkarlarını koruyacağını belirten Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de "Güç ile değil, zayıflıkla hareket ettiğini" söyledi.

Obama Hollanda ziyaretinde ayrıca G7 ülkeleri temsilcileriyle bir araya gelecek. Yetkililerle Ukrayna meselesi ve Kırım’ın Rusya’ya bağlanması konularını görüşecek. Obama, Rusya’ya yapılması planlanan yaptırımlar konusunda liderlere baskıda bulunacak.

İki gün sürecek zirve, Lahey Bildirisi’nin yayımlanmasıyla sona erecek.

ulusalkanal.com.tr

rusya abd Obama savaş