Yedek milletvekilliği iptal

AKP, başkanlık sistemi teklifinin Genel Kurul oylamasında firelerin önüne geçmek için parti içinde rahatsızlığa yol açan yedek vekillik düzenlemesini iptal etti. Böylece Meclisi yetkisiz bırakacak teklif, 21 maddeden 20'ye düştü. Tartışmalı ve gergin süren komisyon görüşmelerinde teklifin 4 maddesi kabul edildi. Komisyon bugün de mesaide olacak.​

Yedek milletvekilliği iptal

Başkanlık sistemi teklifinin Genel Kurul oylamasında fire endişesi yaşayan AKP, parti içindeki rahatsızlıklara karşı ilk geri adımı attı.

AKP, 316 milletvekilinin imzasıyla Meclis'e sunduğu Anayasa değişikliği teklifinde 3 vekilinin imzasıyla değişikliğe gitti, yedek vekillik düzenlemesini tekliften çıkarttı.

Yedek vekillik düzenlemesi, seçimde aday olup seçilemeyenlerin, aday sıralarına göre “yedek vekil” olmasını ve Meclis'te ölüm veya başka şekilde boşalma olması halinde göreve gelmesini içeriyordu.

Düzenlemenin metinden çıkartılmasının ardından 21 maddelik teklif 20'e düştü.

Teklifte yapılacak değişiklik bununla sınırlı değil. 26 Aralık günü bir araya gelen Başbakan Binali Yıldırım ve MHP lideri Devlet Bahçeli metin üzerinde yapılacak rötuşları görüşmüştü. Bu kapsamda, AKP'nin Cumhurbaşkanının seçilmesi için öngörülen "doğuştan Türk" olması şartının teklif metninde çıkartılması için de hazırlıklara başladığı belirtildi.

Bir diğer değişikliğin ise 12 olarak belirlenen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üye sayısının 15'e çıkartılması.

Tartışmalı ve gergin süren Meclis Anayasa Komisyonu'ndaki görüşmelerde Anayasa değişikliği teklifinin önceki gün ilk 2, dün de 3 ve 4'üncü maddeleri kabul edildi. 3'üncü madde seçilme yaşının 18'e düşürülmesini, 4'üncü madde ise milletvekilliği seçimlerinin 4'ten 5 yıla çıkartılmasını düzenliyor.

Anayasa Komisyonu bugün mesaisine 5'inci maddenin görüşmeleriyle devam edecek. Görüşmeler saat 14'te başlayacak.

ulusalkanal.com.tr

4. madde