Sisi: Dış güçlerin Ortadoğu planları başarısız oldu

Sisi: Dış güçlerin Ortadoğu planları başarısız oldu

Mısır Devlet Başkanı Abdul Fettah Sisi, Suudi Arabistan merkezli Okaz gazetesine, Mısır Devrimi ve Ortadoğu’daki gelişmeler konusunda açıklamalarda bulundu.

“Dış güçlerin planının sonucu; iç savaş ve mezhep savaşları”

Sisi bölgedeki son durumu yorumlarken , “Dış güçler, Ortadoğu’da daha rahat edebilecekleri yeni bir bölgesel sistem kurmayı düşündüler, fakat başarısız oldular” ifadelerini kullandı.

Sisi, dış güçlerin planının sonucunun “iç savaş ve mezhep savaşları olduğunu ve ” bölge haklarını kaosa sürüklemekten başka bir işe yaramadığını belirtti.

Bölge’nin geleceği konusunda iyimser olduğunu belirten Sisi, dünyada etkin olan güçlerin, durumun vahametinin farkına vardığını ve terörle mücadeleye önem veren bir yola girdiklerini belirtti.

Bilindiği gibi NATO destekli Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) Mısır dahil olmak üzere bölgedeki pek çok ülkenin dini ve etnik temelde bölünmesini öngörüyordu. Mısırlı uzmanlar Sisi’nin “Dış güçlerin yeni Ortadoğu sistemi” sözleri ile NATO destekli BOP’U ifade ettiği yorumunda bulundular.

Mısır terörizm konusunda uluslar arası güçleri uyardı

Sisi, ABD’nin öncülüğünde, Irak ve Suriye’de IŞID tehlikesine karşı kurulan koalisyonda Mısır’ın rolü sorusuna verdiği yanıtta çarpıcı ifadeler kullandı.

Sisi “ terörizmin yayılması tehlikesi konusunda Mısır’ın uluslar arası güçleri uyardığını” belirtti ve “Mısır Silahlı Kuvvetleri yetkililerinin, Washington’da IŞID konusunun ele alındığı toplantıya katıldığını” ifade etti.

“Körfezin güvenliği kırmızı çizgimiz”

Mısır’ın yeni dış politikasına değinen Sisi, Suudi Arabistan ile ilişkilerinin kardeşlik temelinde sürdüğünü belirtti. Sisi, Körfez Hanedanlarının, Mısır’ı desteklemesini, Mısır’ın Ortadoğu’nun güvenliği konusunda etkin bir rol oynaması ve bölgedeki tehditlere karşı uyanık olmasına bağladı.

Şubat ayında, Suudi Arabistan Kralı Abdullah ile Mısır’da bir araya gelecekleri bilgisini veren Sisi, sanayi ve tarım konularını ele alacaklarını belirtti.

Sisi, “Körfezin güvenliği kırmızı çizgimizdir” açıklamasında bulunarak, Başbakan Mehleb’in sözlerine destek verdi. Mısır Başbakanı İbrahim Mehleb, geçtiğimiz hafta “Mısır’ın güvenliği Körfezin, Körfezin güvenliği ise Mısır’ın güvenliğidir” açıklamasında bulunmuştu.

Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunuyoruz

Suriye ve Yemen’de yaşanan gelişmelerle ilgili olarak, Sisi, Mısır’ın “devletlerin toprak bütünlüğünün korunmasından yana olduğunu ve Arap Devletlerinin, halkların haklarını mezhepsel ve etnik ayrım yapmadan koruması gerektiğini” belirtiti.

Sisi, mezhepsel ve etnik konularda taraf olmanın “sadece ayrışmaları körükleyeceğini” sözlerine ekledi.

Suriye,Irak ve Yemen’de yaşananların ancak siyasi yöntemlerle çözülebileceğini belirten Sisi, bölgedeki devletlerin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğinin altını çizdi..

Suriye’de güçlü bir Suriye Devleti’nin devamlılığından yana olduklarını belirten Sisi, Suriye Devlet Başkanı Esad’ın devam edip etmemesine Suriye halkının karar vereceğini belirtti.

Sisi “Suriye’de eğer halk değişim isterse bunu siyasi yollarla yapmak daha dengeli olacaktır” sözleriyle, Suriye’deki silahlı grupları destekleyen devletlere ince bir mesaj verdi.

Türkiye samimi mi?

Türkiye ve Katar’ın Müslüman Kardeşlere verdiği destek sonrası bu ülkelerle Mısır arasında gerginleşen ilişkiler konusunda açıklamalarda bulunan Sisi, “ bu ülkelerin tansiyonu düşürmesi ve Mısır ile normal ilişkiler kurmaya çalışmasının uzlaşı için şartı olduğunu” ifade etti.

Sisi, Türkiye ve Katar yönetimlerinin Mısır politikalarına yönelik soruya ironik bir soru ile yanıt verdi; “bu ülkelerin, Mısır’la ilişkilerini iyileştirme yönünde samimiyetleri ve istekleri var mı?”

Halk cevabını devrimle verdi

Sisi yaklaşan Parlamento seçimleri konusunda bir endişe taşımadığını ve Mısır halkının, Mısır’ın çıkarlarını koruyacak adayları seçeceğinden emin olduğunu vurguladı.

Toplum’un bir tabakasının, Mısır’ın çıkarlarını savunmadığını belirten Sisi, bu kişilere karşı cevabın 25 Ocak 2011 ve 30 Haziran 2013 halk ayaklanmaları ile verildiğini ifade etti.

Halk ayaklanmalarının amacını, “ adalet, iyimserlik ve Mısır’ı sağlam ve güçlü temeller üzerine inşa etmek” olarak tanımlayan Sisi, “halkın seçimine saygılı” olduklarını belirtti.

Sinan Güzaltan/ Kahire

ulusalkanal.com.tr

suriye türkiye mısır ortadoğu plan katar Sisi