Akdeniz Fokları tehlikede

Geçtiğimiz günlerde İzmir Ürkmez kıyılarında soyu tükenmekte olan bir Akdeniz foku ölü olarak bulundu. Peki, Türkiye'de 100 dünyada ise sadece 700 tane kalan foklar neden ölüyor? Uzmanlara göre fokların ölümünde ana neden insan..

Akdeniz Fokları tehlikede

"Sualtı Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ozan Veryeri: Akdeniz fokunun yaşamının sona ermesi Akdeniz'in de ölmüş olduğu anlamı taşır. Büyük bir rant var bu durdurulsun."

Akdeniz fokları... Hem karada hem denizde yaşıyor.. Uyumak, beslenmek, yavrusunu doğurmak ve büyütmek için özellikle kıyılara ihtiyaç duyuyor.

30 milyon yıldır Akdeniz'de yaşıyorlar.. Ömürleri 40 yıl... Ancak soyları tükenmek üzere..

Tıpkı Ürkmez'de geçtiğimiz günlerde ölü bulunan Akdeniz foku gibi..

Akdeniz Foklarının soylarının tükenmesinin birinci nedeni insanların yaşam alanlarına kadar girmesi.

Foklarla ilgili Sualtı Araştırmaları Derneği'nin önemli çalışmaları var. Mağara içlerine bu kameralardan yerleştiriliyor. Sayıları ve sağlık durumları tespit ediliyor.

Peki kıyılarda Akdeniz Foklarıyla karşılaşırsak ne yapmalıyız?

"Akdeniz kıyıda görülmesinin üç nedeni vardır 1 ölü iki yaralı üç yavru çünkü yaşayamaz.... Ölü Akdeniz fokuna kesinlikle yaklaşmasınlar bakteriler zarar verebilir. Veterinere derhal haber verilmeli. Yavru yaralı bir akdeniz foku hemen internette numaralar mevcut.. Uzmanlara haber vermeliler."

Akdeniz fokları Karadeniz'de ise kasti öldürme nedeniyle tamamen yok oldu.

"Karadeniz'de 90'lı yıllara kadar görülüyordu. 1970'li yıllarda ihtiyaç duyulan yağın temini amacıyla yunus avcılığı yapıldı. Bu esnada foklarda avlandı. Diğerleri ise hayvanat bahçelerine götürüldü.Oralarda da ancak 6 ay yaşamını sürdürebildi."

Sualtı Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Çevre bilimleri uzmanı Ozan Veryeri Akdeniz foklarını soylarının tükenmesinin ana kaynağı açıkladı.

Veryeri; yetkililere seslendi.

"Akdeniz fokunu korumak denizi ve kıyılarını korumayı gerektirir. Turizm enerji yatırımlarıyla birlikte önemli doğa alanlarında yatırım planlarında hassasiyet bekliyoruz. Orman ve su işlerine bağlı Doğa koruma ve milli parklar genelmüdürlüğünün ileri derecede sorumlulukları vardır..."

Haber: Belma Yücel

Kamera: Akın Kara

ulusalkanal.com.tr