Çavuşoğlu'ndan Mısır açıklaması: ''Heyet gidecek''

Mayıs ayı başında Türkiye'den bir heyet Mısır'a gidecek. Açıklamayı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptı. Ankara ve Kahire arasındaki yakınlaşmaya değinen Çavuşoğlu, "İlişkilerin düzelmesi çok zor olmayacak" dedi. Gündemde Karadeniz'deki gelişmeler de vardı. Mevlüt Çavuşoğlu, "ABD gemilerinin Karadeniz'e geçmeyeceğinin sözlü olarak bildirildiğini" açıkladı.

Çavuşoğlu'ndan Mısır açıklaması: ''Heyet gidecek''

Tam 8 yıl geçti. Ankara-Kahire arasındaki buzlar eridi. Diplomatik adımlar hızlandı. TürkheyetMısır'a gidiyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, görüşme trafiğine ilişkin bilgi verdi. Heyetlerin buluşmasının ardından Çavuşoğlu ve Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü bir araya gelecek.

Çavuşoğlu, iki ülke arasında yaşanan gergin dönemi değerlendirdi; "İlişkilerin düzelmesi çok zor olmayacak" dedi:

- Yardımcılarımız düzeyinde bir görüşme yapalım dediler ve onlar ilk önce davet ettiler. Tabi davete icabet etmek önemli. İlişkilerimizi inşallah istediğimiz düzeye getiririz.

- Bugün şartlar daha olgun ve daha uygun. Türkiye'den bir heyeti Mısır davet etti. Mayısın başında, ilk haftasında arkadaşlarımız, bir heyet gidecek.

- Daha sonra Semih Şükrü ile bir araya geleceğiz. Ve bundan sonra ilişkilerimizin normalleşmesi için neler yapmamız gerektiğini açık açık konuşacağız.

- Siyasette, diplomaside bazen kırgınlıklar olabilir, sertlikler olabilir. Ama ortaya ortak bir niyet irade konulduktan sonra daha kolay yani çok zor olacağını sanmıyorum.

Çavuşoğlu'nun gündeminde Karadeniz de vardı:

- İstenildiği zaman Karadeniz bir barış denizine dönüştürülebilir. Bu meselenin daha da tırmanmadan barışçıl yoldan çözülmesi konusunda Ukrayna'ya da yaptığımız telkinler aynı. Rusya'ya da yaptığımız telkinler aynı. Biz yumuşamadan memnunuz.

Bölgedeki krizi tetikleyen adımlardan biri de ABD'nin Karadeniz'e savaş gemisi göndermesi... Çavuşoğlu o gemilerin gelmeyeceğini duyurdu:

- Amerika sözlü olarak bize dün ulaşarak geçişleri iptal ettiğini söyledi. Henüz daha yazılı nota gelmedi. Ama sözlü olarak dün bizzat ulaşarak bakanlığımıza geçişlerin iptal edildiğini bildirdi.

abd ankara türkiye rusya mısır türk Dışişleri Bakanı karadeniz normalleşme heyet çavuşoğlu Kahire