Federal Meclis'te görüşülecek olan teklif tamamlandı

Almanya Federal Meslisi'nde oylanacak olan sözde Ermeni soykırımını tanımayı öngören teklif tamamlandı. Dört parti grubunun onayından geçen ve perşembe günü görüşülerek oylanacak olan tasarıda, 1915 olayları resmen “soykırım” olarak niteleniyor.

Federal Meclis'te görüşülecek olan teklif tamamlandı

Alman Parlamentosu’nda perşembe günü oylanacak olan ve 1915 tehcirini "soykırım" olduğunu iddia eden teklif tamamlandı.

Teklif, Almanya’da koalisyon ortakları Hıristiyan Birlik Partisi , Sosyal Demokrat Parti ve muhalefet partisi Yeşiller'in ortaklığıyla hazırlandı.

Dört parti grubunun onayından geçen teklif "1915 Tehciri"ni resmen "soykırım" olarak niteleniyor. Sadece Ermeniler değil, Osmanlı’da Hıristiyan azınlık Asuriler, Süryaniler ve Keldanilerin de soykırıma uğradığı iddia ediliyor.

"Ermeni ve öteki Hıristiyan azınlıklara 101 yıl önce uygulanan soykırımı anma ve hatırlama” başlığını taşıyan tasarıda dönemin Jön Türkler hükümetinin Osmanlı İmparatorluğu’ndaki Ermenileri neredeyse tamamen yok ettiği öne sürülüyor.

Tasarıda dönemin Alman İmparatorluğu'nun da suç ortağı olduğu ifade ediliyor. İstanbul için de "Osmanlı’nın Konstantinapolis’i" ifadesi kullanılıyor.

Öte yandan tasarıya karşı ayağa kalkan Türkler, 1 Haziran'da Almanya'nın başkenti Berlin'de eylem yapacak. Eylem, Berlin'deki kitle örgütleri tarafından oluşturulan "Türk-Alman Dayanışma Platformu" tarafından düzenlenecek.

ulusalkanal.com.tr