Yasakta ücretler nasıl ödenecek?
4 günlük sokağa çıkma yasağında çalışamayan işçilerin ücretlerini nasıl alacağı merak konusu. Yasalara göre, sokağa çıkma yasağının 1 haftadan az ya da fazla olmasına göre işçi ve işverenin yeni hakları gündeme geliyor. Ayrıntıları haberimizde izleyelim.
"Sokağa çıkma yasağında işçinin işverenden ücret alma hakkı var mı?" sorusuna yanıt aranıyor. Uzmanlar işçinin haklarına dikkat çekiyor.
4 günlük sokağa çıkma yasağından muaf tutulanlar hariç, çoğu işçi çalışamıyor. Sokağa çıkma yasağı, kanunen hem işveren hem de çalışan için zorlayıcı bir neden olarak sayılıyor.
Yasak, 1 haftadan az olursa işveren resmi tatiller ve haftalık izin günü dışında işçinin çalışmadığı günler için ücret ödemiyor. Bu kapsamda 22 Nisan ile 26 Nisan arasında belirlenen yasak için işveren işçiye 23 nisan ve haftalık izin günü için ücret ödemek zorunda.
İşçinin çalışamadığı ve ücret alamadığı günlerde Sosyal Güvenlik Kurumu primleri yatırılıyor.
İşveren yasak nedeniyle çalışamayan günlük yevmiyeli işçiye ise ücret ödemek zorunda değil.
Çalışma Hayatı Uzmanı Yıldırım Koç, bazı iş yerlerinin çalışılmayan günleri ücretli izinden kestiğini belirtti. Ancak bu uygulama İş Kanunu’na uygun değil. İşçi itiraz edip yasal yollara başvurabilir.
Koç, çalışılamayan günler nedeniyle işçinin ücretini alabilmesi için 2 alternatif olduğuna dikkat çekti. Bunlardan ilki telafi çalışma.
Bir diğer yöntem ise serbest zaman. İşçi, fazla çalışmanın karşılığını ücret olarak almadıysa bunu serbest zaman olarak kullanabilir.
Zorlayıcı nedenden dolayı işçinin çalışamama süresi bir haftayı geçtiğinde ise yeni haklar doğuyor. İşveren işçiye günlük çalışma ücretini yarım ödüyor. İşverenler, 3 ay boyunca çalışanlarını işten çıkaramıyor. Bu noktada işveren işçiyi ücretsiz izne çıkarıyor. Bu durumda SGK primleri yatırılmıyor.
HABER:BUSE GENÇTÜRK
ulusal.com.tr