Almanya yarın sandık başına gidiyor

Almanya, yarın genel seçimler için sandık başına gidecek. 34 partinin katılacağı seçimlerde oy verme işlemi Türkiye saati ile 7'de başlayacak. Merkel'in partisi CDU ile CSU'un ittifak yapacağı seçimlerde, iki partinin yüzde 50'yi aşması beklenmiyor. Avrupa'da son dönemde artan sağ rüzgarın yarınki seçimleri etkileyeceği tahmin ediliyor

Almanya yarın sandık başına gidiyor

Almanya'da yaşayan milyonlarca seçmen yarın sandık başına gidecek. Türkiye saati ile 07.00'de başlayacak seçimler akşam 16.00 sularında sona erecek. 17 eyalette yapılacak seçimlere toplam 34 parti katılacak.

Almanya'da şu anda koalisyonu oluşturan partilerden CDU-CSU 309, SPD 193 milletvekiliyle Federal Mecliste temsil ediliyor. Die Linke 64, Yeşiller ise 63 milletvekiline sahip.

Seçimlerden 1 gün önce Almanya'da en çok merak edilen sorular ise 12 yıldır koltuğunu koruyan Almanya Başbakanı Angela Merkel, dördüncü kez başbakan olabilecek mi? Ve olası koalisyonu bu defa kiminle kuracak?

Merkel'in partisi CDU ve CSU yani Hristiyan Birlik partileri seçime ittifak halinde gidiyor. Bu iki partinin yüzde 50'yi geçemeyeceği ve bu yüzden de bir koalisyon kurulması bekleniyor.

Koalisyonun kiminle kurulacağı ise Almanya'nın geleceğini yakından ilgilendiriyor. Çünkü, seçimlere Atlantik ve Avrasya tartışmaların arttığı bir atmeosferde giriliyor.

İlk cephe iktidarda olan Hristiyan Demokratlar Birliği gibi son dönemde Atlantik'ten uzaklaşıp Avrasya'ya yaklaşan partiler. Bunların yanına yüzde 13 oy alması beklenen Liberal Demokrat Parti de ekleniyor.

Son dönemde Avrupa'da yükselen milliyetçi sağ eğilimin Almanya'daki temsilcisi konumunda olan Almanya Alternatif Partisi de Atlantik karşıtı cephede yer alıyor. Seçimler öncesi çıkış yakalayan partinin anketlerdeki oyu yüzde 13 ile 15 arasında görülüyor.

Seçimlerde yüzde 23 ila yüzde 25 arası oy alacağı tahmin edilen Alman Sosyal Demokrat Partisi'nin eski isimleri Atlantikten çok Avrasya'ya yakınlaşmaya çalışıyor.

İkinci cephe olan Atlantik yanlısı, PKK ve FETÖ'yü savunan ve Türkiye karşıtı eylemleriyle tanınan Yeşiller ve Sol Partisi'nin de yüzde 10'luk bir oy alması bekleniyor.

Almanya'da yarın ki seçimlerin ardından iki önemli koalisyon ihtimali ortaya çıkıyor. Birinci koalisyon ihitmali CDU, CSU ve Liberal Demokrat Parti. Böyle bir koalisyon kurulması Almanya'nın Atlantik'e yakınlaşması anlamına geliyor. Alman burjuvazinin de desteklediği bu ittifakın, koalisyon için yüzde 50'yi aşması gerekiyor.

İkinci ihtimal ise Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Sol Parti ittifakı. Ancak bu ittifak çok şanslı görünmüyor. Çünkü, Demokrat partinin eski isimleri bu koalisyona karşı.

Almanya'daki soydaşlarımız da ülkedeki gurbetçiler arasında en çok seçmene sahip. Seçimlerde 720 bin Türk kökenli seçmen ve çeşitli partilere dağılmış 72 aday var. 15 adayın Federal Meclise girebiliceği belirtiliyor.

Seçimler öncesi yükselişe geçen Almanya-Türkiye gerginliğinin de yarın yapılacak seçimlerden sonra yavaş yavaş düşmesi bekleniyor.

ulusal.com.tr

almanya