CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz: Esad ile bir bağ kurulmalı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Rusya’dan alınması planlanan S-400 hava savunma sisteminin Türkiye’de de üretilmesi gerektiğini söyledi. “S-400 üretiminde yer almalıyız. Hazıra konmamak lazım” diyen Yılmaz, ayrıca hükümete Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’la “diyalog” çağrısı yaptı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz: Esad ile bir bağ kurulmalı

Türkiye’nin Rusya’dan almayı planladığı S-400 hava savunma sistemleri siyasetin gündeminde.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın S-400 için “kaparo verdik, kararlıyız” açıklamasına CHP’den değerlendirme geldi. Açıklamayı, CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz yaptı.

Yılmaz’ın gündeminde Erdoğan’ın “Esad ile görüşmeye niyetim yok” açıklaması da vardı. Hükümete diyalog çağrısı yaptı. Yılmaz, "Türkiye’nin, Suriye konusunda Beşar Esad ile çalışması gerektiğini savunan CHP’li Yılmaz, “Suriye’de Esad’ın Afrin’e hakim olmasını istiyorsak Esad ile birlikte Rusya ile çalışmak gerekiyor. Suriye konusu giderek bölünmeye doğru gidiyor. Mutlaka Esad ile bir bağ kurulmalı. Bu güney sınırımızda oluşabilecek yapıların engellenmesi için artık bir tercih değil zorunluluktur. Eğer bu bağ kurulmazsa, Esad ile doğrudan görüşme yapılmazsa Suriye’nin geleceği Irak’tan daha beter olur. Acilen aklımızı başımıza toplayıp ve bu kararları almak zorundayız. ‘Esad ile aynı karede görünmek istemiyorum. Daha önce ben onunla kavga ettim, kardeşim dedim, sonra katil dedim, nasıl olur’ deniyorsa e siz Rusya’nın uçağı düşürüldüğünde de daha ağır kelimeler söylediniz. Bugün ‘dostum Putin’ diyorsunuz. Kimsenin ne dediği umrunuzda olmamalı. Doğru bir karar alıp yapmalısınız" dedi.

ABD'deki Rıza Sarraf davasına, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın sanık olarak eklenmesini de değerlendirdi CHP’li Yılmaz. “Şantaj” vurgusu yaptı.

Yılmaz şöyle konuştu:

"İleride Türkiye’yi tamamen siyaseten bir şantaja maruz bırakacak gelişmeler oluyor. Hükümet bunun ne kadar farkında bilemiyorum ama bunu siyasi iktidar ABD’de başlayan süreçlere doğru bir noktadan yaklaşıp bunu çözseydi bu noktaya gelmezdi. Dört hırsız bakanı burada yargılasaydı bugün o davalar açıldığında Türk kamuoyu farklı düşünmez ve ABD’deki bu durumu eleştirirdi; ama onlar burada aklandılar. Hırsızlıkları aklandı. Şimdi orada bir süreç başladı ve o sürecin de korkarım Türkiye’deki siyaseti bir şekilde şantajla baskı altına almasından korkarım. Bu konuda kritik bir dönemdeyiz, bölgemiz kaynıyor. Sağlıklı bir değerlendirme yapmamız gerekiyor burada. Siz bir adaletsizliği burada kapadığınız zaman bu adaletsizlik eğer New York, Washington ve Londra’nın gündemine geliyorsa onu önleyemezsiniz. O olaylar burada adil bir şekilde kapanacaktı. Bu ortaya çıkacak dosyalar nedir bilmiyoruz. Ama bunlar Türkiye’nin ulusal güvenliği açısından karar almasını engelleyecekse bunun baş sorumlusu hükümettir ve istifa etmelidir. Türkiye bir şantajla yaşayamaz.”

ulusal.com.tr

chp rusya s-400 beşar esad öztürk yılmaz