Fransa'nın Doğu Akdeniz'de sondaj açıklamasına Türkiye'den tepki

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj çalışmalarıyla ilgili Dışişleri Bakanlığı açıklama yaptı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da tehditlerin boşa olduğunu belirterek, bölgeye ikinci geminin gönderileceğini duyurdu. Rum kesiminin Fatih mürettebatına yönelik tehditleri ise sürüyor.

Doğu Akdeniz'de Fatih sondaj gemisinin çalışmalarını hedef alan açıklamalar peş peşe geliyor.

Fransa Dışişleri Bakanlığı'nın Fatih'in faaliyetleri için yaptığı "kışkırtıcı eylemlerden kaçının" çağrısına yanıt Dışişleri'nden geldi.

Yazılı açıklamada, "Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı tarafından bugün yapılan ve ülkemizin Doğu Akdeniz'de kendi kıta sahanlığındaki sondaj faaliyetine değinilen açıklamayı reddediyoruz" ifadeleri kullanıldı. AB'ye ve Amerika'ya verilen yanıtların Fransa için de egeçerli olduğu vurgulandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Rum kesimi'nin sözde Münhasır Ekonomik Bölgesinin Türkiye için bir hükmü olmadığını söyledi.

Çavuşoğlu, ikinci gemi müjdesini de verdi.

Öte yandan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Ruhsat sahalarımız üzerindeki meşru haklarımızdan taviz vermeden bölgedeki faaliyetlerimiz sürecektir" diye konuştu.

Bu arada Rum kesiminin Fatih Mürettebatına yönelik tehditleri de sürüyor. Fatih sondaj gemisine ve beraberindeki destek gemilerine radyo üzerinden mesaj geçildi. Mesajda Türkiye'nin bölgede yasadışı operasyon yaptığı öne sürüldü, tutuklama tehdidi yinelendi.

fransa doğu akdeniz