Fed faiz oranını sabit tuttu

ABD Merkez Bankası FED faizi değiştirmedi. Sıfır faiz politikasına devam edilmesi kararı oy birliği ile alındı. Fed Başkanı Jerome Powell , “Faiz oranlarını artırmayı düşünmeyi bile düşünmüyoruz” dedi. Öte yandan ABD federal hükümetinin bütçe açığı da mayısta yıllık yüzde 91,9 artışla 398,8 milyar dolara yükseldi.

Fed faiz oranını sabit tuttu

ABD Merkez Bankası FED faizi yine sıfırda tuttu. Oybirliği ile alınan karar ile faizler 0 ile 0,25 (sıfır ile sıfır virgül 25) aralığında bırakıldı.

Kararda salgının orta vadede ekonomik görünüm üzerinde önemli risk oluşturduğuna dikkat çekildi. Amerikan ekonomisinde de yüzde 6,5’lik bir daralma beklendiği vurgulandı.

“Faiz oranlarını artırmayı düşünmeyi bile düşünmediklerini” belirten FED Başkanı Jerome Powell (Cırom Pavıl), geleceğe yönelik büyük bir belirsizlik olduğunu söyledi. Powell, salgın ve önlemlerin ekonomik faaliyette sert düşüşe neden olduğuna ve iş kayıplarını artırdığına işaret etti. FED başkanı ABD’deki gayri safi yurtiçi hasıladaki düşüş bu çeyrekte büyük ihtimalle rekor seviyede olacağını ifade etti.

Resesyonda olan ABD ekonomisinin toparlanması için FED’in en az 2022 yılına kadar faizleri sıfıra yakın seviyede tutacağı belirtiliyor.

Öte yandan mayıs ayında ABD Federal bütçe açığı yıllık yüzde 91,9 artışla 398,8 milyar dolar oldu. Ülkede 2020 mali yılının 8. ayı olan mayıs itibarıyla toplam bütçe açığı 1.88 trilyon dolara ulaştı. Bütçe açığı, geçen yılın aynı döneminde ise 738,6 milyar dolar seviyesindeydi. İlk 8 ayındaki harcamalar, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 29.4 artarak 3.89 trilyon dolara yükselirken, gelirleri yüzde 11.2 azalışla 2.01 trilyon dolara geriledi.

ulusal.com.tr

FED