'Abdullah Gül'ün haccı seçim propagandası'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde hacca gitmesi, "Seçime dönük propaganda ve şov" olarak değerlendirildi. Devlet imkanları ile kişisel ibadet yapılamayacağını vurgu yapan CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, "İbadet şova propagandaya çevriliyor" dedi.

'Abdullah Gül'ün haccı seçim propagandası'

Zihni Erdem/ Aydınlık

CHP'nin müftü kökenli İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, Cumhurbaşkanı AbdullahGül, Pazar günü Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz'in davetlisi olarak hac ibaretini yerine getirmek üzere eşi Hayrünnisa ile birlikte Cumhurbaşkanlığı'na ait TC-CBK kuyruk tescilli uçak ile Suudi Arabistan'a gitmesi olayını ile ilgili Aydınlık'ın sorularını yanıtladı.

'Kişişel olması gereken ibadette devletin imkanları kullanılıyor'

- Cumhurbaşkanı Gül'ün devlet uçağı ile hacca gitmesi doğru mu?

Yapılan açıklamalarda 'Resmi temaslarda, görüşmelerde bulunacak' denmesinin nedeni her halde bu uçak konusunda gelecek tepkilerin önünü geçmek. Doğrusu hoş değil. Kendi imkanlarıyla değil, devletin imkanlarıyla hacca gidiliyor. 'Bunda ne var canım?' diye geçiştirilecek bur durum değil. Hac ibadetinin esası insanın kendi imkanları kendi olanaklarıyla, kendi gücüyle oraya gitmesidir. Başkasının, devletin gücüyle, bulunduğu konumun gücüyle oraya gitmek, kişisel bir ibadette, toplumun vergilerinden oluşan bir imkanı kullanma tartışılır.

'İbadet şova propagandaya çevriliyor'

- Sizce bu Hac işi bir seçim yatırımı, propaganda amaçlı mı?

İnsanların niyetlerinin sorgulanmasının doğru olmadığına inanıyorum. Başlangıçta, Allah kabul etsin diyorum. Cumhurbaşkanı kaç yıldır Cumhurbaşkanı? Son yılı. Tabii bu doğal olarak onu düşündürüyor. Neden altı yıl gitmedi de son yılında bunu yapıyor? Çünkü, herhalde seneye bu zaman seçilmese Cumhurbaşkanı değil, yani. Son yılda hacca gitmesi ister istemez bunun bir propagandaya yönelik mi, değil mi sorusunu akla getiriyor.

- Gazetelerde bu olay 'Cumhuriyet tarihinde ilk defa bir cumhurbaşkanı görevde iken hacca gidiyor" şeklinde verildi.

Görev başında başka giden oldu mu olmadı mı bilemiyorum ama bu şekilde haber verilmiş olması da "Sanki cumhuriyet tarihinde olmayanı yapma" gibi bir propaganda yapılıyor. Bu, ibadeti bir şova, ibadeti propagandaya dönüştürüyor. Kendi niyetinde bu var yok bunu bilemiyorum.

'Ziyaretleri de Cuma'ya denk geliyor'

Ben daha önce de "Cumhurbaşkanı neden illeri Cuma günü ziyaret ediyor? Neden Çarşamba ve Perşembe günü gitmiyor da Cuma günleri gidiyor? Çünkü, Cuma günleri camii çıkışlarında ciddi bir kalabalık oluşuyor. Cumhurbaşkanı'na halkın ilgisi daha yoğun oluyor. Bu da haberlerde yer alıyor. Bu doğru değil" demiştim. Şimdi bu da doğru değil. Cumhurbaşkanı 7 yıldır bu görevde. Seçildiğinin ilk yıllarında ya da ortalarında gitmiş olsaydı, bunun seçime yönelik olduğu konusunda hiç konuşmazdık. Bugün konuşmak durumundayız. Çünkü aklımız var? Ülkemizde din üzerinden siyaset yapıldığı gerçeği var.

'Bu şekildeki bir ibaret tartışmalıdır'

- Propagandaya dönük bir ibadet geçerli midir?

Ziyaretin veriliş tarzı dinin siyasete alet edilmesidir. Bu tartışılmaz. Niyetini bilmiyorum. Niyetinde bunu bilerek yapmışsa, kasten ve planlayarak, son yılda bunu siyasi ve propaganda malzemesi yapmışsa, o zaman İslam'da bir kural vardır: "Ameller niyetlere göredir." Yani ameller, davranışlar, hareketler niyetlere göre değerlendirilir. O artık Allah'ın takdirine kalmıştır. Bu ibadet tartışılır yani.

Gül Abdullah hac devler parası