Fransa'da yeni OHAL yetkileri

Fransa Senatosu ülkede olağanüstü hal yetkisini yeniden düzenleyen yasa tasarısını kabul etti. Yeni düzenlemeye göre Fransa'da Paris saldırılarından sonra ilan edilen olağanüstü hal 3 aya kadar uzatılabilecek. Güvevlik güçleri, "makul şüphe" ile arama yapabilecek. Terör propagandası yapan internet siteleri kapatılabilecek.

Fransa'da yeni OHAL yetkileri

Paris'teki saldırlardan sonra Fransa'da ilan edilen oalağanüstü hal genişletilebilir. Fransız Senatosı olağanüstü hal durumunun değiştirilmesine ilişkin sunulan yasa tasarısını kabul etti.

Yasa tasarısına Senato'dan 12 "çekimser"e karşı 336 "evet" oyu ile geçti. Oylamada "hayır" oyu kullanılmadı.

Cumhurbaşkanı François Hollande'ın da imzasından sonra yürülüğe girecek olan yasaya göre ülkedeki olağanüstü hal durumu 3 aya kadar uzatılabilir. Eski yasaya göre olağanüstü hal en fazla 12 günle sınırlıydı.

Yasa Fransız güvenlik güçlerinin yetkilerini de genişletiyor. Daha önce güvenlik güçleri savcılık izni olmadan da arama yapabiliyor ancak aramalar için kanıt gerekiyordu. Yeni yasaya göre güvenlik güçleri, "makul şüphe" gerekçesiyle aramalar yapılabilecek. Ancak avukat, hakim, milletvekilleri, senatörler ve gazetecilerin iş yerleri kanıt olmadan aranamayacak.

Terör propagandası yapan internet siteleri ve sosyal medya ağları kapatılabilecek. Kamu düzenini tehdit ettiği düşünülen kişiler ev hapsinde tutulabilecek. Terör şüphelisi kişilerin iletişimi kesilebilecek. Kamu düzenini bozacak cami, dernek ve organizasyonlar kapatılabilecek.

Öte yandan Fransa'nın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na sunduğu "IŞİD'le mücadelenin artırılması ve operasyonlara katılan ülkelerin koordineli hareket etmesini" içeren tasarı da kabul edildi.

Oy birliğiyle kabul edilen karar tasarısında Tunus, Ankara, Beyrut ve Paris'teki terör saldırıları ile Rus uçağının düşürülmesi eylemleri kınandı.

ulusalkanal.com.tr