Bilal’in ortağının oteline ÇED raporu gerekli değilmiş

Bilal Erdoğan’ın ortağı Mehmet Gür’ün kurucularından olduğu şirketin Sabiha Gökçen Havalimanı’nın karşısına yapmayı planladığı otele onay çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ÇED raporuna gerek görmedi

Bilal’in ortağının oteline ÇED raporu gerekli değilmiş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın BMZ şirketiyle ortaklığı olan İşadamı Mehmet Gür’ün kurucusu ve yöneticisi olduğu ÖZASR şirketi, Sabiha Gökçen Havalimanının yaklaşık 2 kilometre uzağında otel yapacak. Şirketin otel Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunduğu proje için ÇED raporuna gerek görülmedi. Erdoğan ailesine yakın işadamı Kurtköy Modern Projesi kapsamında 199 odalı otel, 750 adet ofis, ve 85 adet iş yeri yapabilecek. 274 milyon lira maliyetle yapılacak inşaat 2 buçuk yıl sürecek.

RANTLA BAŞLADI

Erdoğan ailesine yakın Mehmet Gür’ün kurucuları arasında olduğu ÖZASR, 1 milyon lira sermaye ile 2015’te Kısıklı’da kuruldu. Şirket, bugün otel yapacağı araziyi, kurulduktan bir ay sonra satış ve ipotek işlemiyle 166 milyon liraya aldı. Arsayı satın aldıktan sonra şirket Pendik Belediyesi’ne başvurarak, iki bodrum katının emsal dışı alan sayılmasını talep etti. Belediye, bir katın emsal dışı sayılmasını kabul etti. O dönem basına yansıyan bilgilere göre belediyenin kararıyla birlikte 20 bin metrekarelik alan emsal dışı kalmış ve 200 milyon liralık rant yaratılmış oldu.

KONUTA ÇEVRİLEBİLECEK

Proje tanıtım dosyasında ‘gerek görülmesi halinde’ alanda plan tadilatına gidilerek yapıların konuta çevrilebileceği de belirtildi. 31 bin 900 metrekare büyüklüğe sahip inşaat alanında bir akarsu da bulunuyor. Bakanlığın “çevre etki değerlendirme gerekli değildir” kararından sonra otel projesi tamamlanabilecek ve şirket ruhsatı alacak.

Mustafa K. Erol

Aydınlık