Cem Gürdeniz'den Dışişleri Bakanlığı'na tepki

Dışişleri Bakanlığı'nın Montrö Boğazlar sözleşmesini tartışmaya açtı. Bakanlığın açıklamasına ilk tepki ABD gemilerini Karadeniz'e sokmayan ve bu nedenle Balyoz kumpasıyla hedef alınan emekli Tümamiral Cem Gürdeniz'den geldi. Gürdeniz'e göre, bölgesel konjektür gözönüne alındığında Montrö'nün tartışmaya açılmasının en akılcı ne tutarlı ne de Türkiye'nin jeopolitik çıkarları için bir gerekçesi var.

Rus savaş gemisinin İstanbul Boğazı'ndan geçişi sırasında çekilen füze gösteren askerin görüntüsü neden oldu. Türk Dışişleri Bakanlığı o fotoğraf üzerinden Türkiye'nin güvenliğini garanti altına alan Montrö Boğaz'lar sözleşmesini tartışmaya açtı.

Peki bölgesel konjektür göz önüne alındığında Türkiye'nin böyle bir hamle yapması doğru olur mu? Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, Ulusal Kanal yayınında bu soruya yanıt verdi.

Gürdeniz'e göre, Rus gemisinin geçişi sırasında yaşanan olay devletler arasında imzalanan ikili anlaşmalarla çözülebilir. Ancak bu olay üzerinden Montrö'yü tartışmaya açmak Türkiye'nin çıkarları açısından tehlikeli.

Türkiye, Montrö Boğazlar sözleşmesiyle kara sularında tam hakimiyet sağlıyor. Boğazlar üzerinde olası bir doğalgaz savaşını, nükleer konveksiyonel çatışmayı ve silah yüklü gemilerin geçişini engelliyor.

Cem Gürdeniz, Rus uçağının düşürülmesi ile ilgili de dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu. Uçak düştükten sonra yaşanan olaylarla ilgili "tuzak" uyarısı yaptı.

ulusalkanal.com.tr

boğaz rusya cem gürdeniz marmara dışişleri bakanlığı