AKP’de tedirginlik artıyor

AKP’nin Başkanlık referandumu için yaptığı son araştırmalarda “Evet” oyuna desteğin azaldığı tespit edildi. AKP’li kurmayların araştırmalarına göre, kadınların başkanlık sistemine desteği hızla azalıyor. Yıllardan beri AKP’ye oy veren muhafazakarlar da Başkanlık sistemine tereddütle yaklaşıyor. Kararsızların oyunda yükselme var.

AKP’de tedirginlik artıyor

Referandum için Nisan ayına işaret edilirken AKP’de tedirginlik artıyor. İktidar partisinin yaptığı son araştırmalar “Evet" oyuna olan desteğin azaldığını gözler önüne seriyor.

Hürriyet gazetesi Parlamento Bürosu Şefi Nuray Babacan AKP’nin referandumda seçmen tercihleriyle ilgili yaptığı araştırmaları yazdı. Son araştırmalara göre kararsızların oranı yüksek çıktı. AKP’li kurmaylar da kararsızları ikna etmek için strateji geliştirmeye çalışıyor.

Araştırmalara göre Başkanlık sistemine kadınların desteği önceki dönemlere göre azaldı. Buna, AKP’nin kendi tabanı da dahil. AKP’li analizcilere göre azalan destek, “tek adamlık ve yaşam tarzı” konusundaki kaygılardan kaynaklanıyor. Bu yüzden AKP, kadınlara yönelik ayrı bir çalışma yapma kararı aldı.

Başkanlığa azalan destek kadınlarla sınırlı değil. Yıllardan beri AKP’ye oy veren ama getirilmek istenen sistem ile ilgili tereddütte olan muhafazakârlar da var. Türkiye’nin Başkanlıkla bölüneceği kaygısını yaşayan muhafazakarlara yönelik de özel bir kampanya yürütülecek.

İktidar partisi, PKK’nın siyasal uzantısı HDP’den uzaklaşan ama AKP’nin yanında olmayan Kürtlere yönelik de özel bir çalışma yürütecek. Çalışmada bölge halkına “Cazibe merkezleri” projesi anlatılacak.

Referandum kampanyasında ön plana çıkacak diğer bir başlık da ekonomik vaatler olacak.

Öte yandan AKP referandum çalışmaları kapsamında il teşkilatlarını eğitim kampına alacak. Bu kapsamda AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, partinin 81 ildeki siyasi ve hukuki işler başkanlarını Ankara'ya çağırdı.2 Şubat'ta yapılacak toplantıda, Başkanlık sisteminin halka nasıl anlatılacağı tartışılacak.

AKP referandum nişan başkanlık referandumu tedirginlik