ABD silahlarıyla Cerablus hazırlığı

ABD’nin, PKK’nın Suriye kolu PYD’nin silahlı kanadı YPG’nin de içinde yer aldığı Suriye Demokratik Güçleri (SDG) adı altında oluşturulan silahlı teröristlere 50 ton silah yardımı yapması gözleri yeniden Suriye’nin kuzeyine çevirdi.

ABD silahlarıyla Cerablus hazırlığı

ABD’nin, PKK’nın Suriye kolu PYD’nin silahlı kanadı YPG’nin de içinde yer aldığı Suriye Demokratik Güçleri (SDG) adı altında oluşturulan silahlı teröristlere 50 ton silah yardımı yapması gözleri yeniden Suriye’nin kuzeyine çevirdi.

PYD CERABLUS’A SIZABİLİR

ABD yaklaşık 20 gündür Suriye’nin kuzeyindeki koridoru oluşturma planı için yeniden harekete geçti. Eylül ayı sonunda ABD yönetiminin “kara gücümüz” olarak tanımladığı PYD’nin Cerablus’a yönelik bir harekatının söz konusu olabileceği gündeme geldi. İngiliz Independent gazetesinin Ortadoğu yazarı Patrick Cockburn, Ayn el Arap (Kobani) menşeli haberinde, PYD ve YPG yöneticileri İdris Nassan ve Sipan Hamo’nun bu planı doğrulayan demeçlerine yer verdi. Aydınlık’ın ulaştığı bilgiler de yazılanları doğrular nitelikte. Suriye’nin kuzeyindeki kaynaklar, terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD’nin silahlı militanlarının Cerablus’a sızma girişimleri olduğu yönünde bilgiler aktardı. Kaynaklar, sızma girişimlerinin ciddi bir kuvvetle yapılması durumunda bölgede şiddetli çatışmalar çıkabileceği uyarısında da bulunuyor. Batı basınında, Türkiye’nin PKK’ya yönelik operasyonları durdurması ve IŞİD’e karşı PYD’nin yanında yer alması yönünde yayınlar yer aldı. Independent gazetesinde 22 Eylül’de çıkan yazıda bunun için Türkiye’nin ABD tarafından şiddetle hizaya getirilmesi vurgulanmıştı.

‘EĞİT-DONAT’TAN ‘EĞİT-YETKİLENDİR’E

21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Politik-Sosyal-Kültürel Araştırmalar Merkezi Başkanı Cahit Armağan Dilek de, bu gelişmeleri, ABD’nin koridor planını yeniden hayata geçirme çabası olarak yorumladı. ABD’den yapılan “Biz silahları PYD’ye değil muhaliflere verdik” açıklamasının gerçeğini yansıtmadığının altını çizen Dilek, ABD’nin yeni bir formatta eğiti-donatı sürdürmeyi planladığını kaydetti. Buna göre “eğit-donat” projesi “eğit-yetkilendir” formatına dönüşecek yani az sayıda eğitilecek kişi Suriye’ye gönderilerek IŞİD’e karşı savaşacak kuvvetlerin havadaki koalisyon kuvvetleriyle iletişimini ve operasyonel koordinasyonu sağlayacak. Dilek, bu gücün ağırlığını ise PYD/YPG’nin oluşturacağını belirterek şöyle konuştu: “CNN’in verdiği 50 ton silah atıldı haberinde silah ve mühimmatın teslim adresi olarak Suriye Arap Koalisyonu’nun belirtilmesinin arkasında Türkiye’nin tepkisini çekmemek olduğunu söyleyebiliriz. ABD’nin Suriye kuzeyinde kara gücü olarak kullanacağı PYD/YPG’yi merkeze alan imaj değişikliğiyle elinin rahatlatmaya çalıştığı ve Kürt Koridoru’nun önünü açmayı amaçladığını söyleyebiliriz.”

Ceyhun Bozkurt/ Aydınlık