ABD planları işliyor!

IŞİD bahanesi ile PKK'ya Suriye'de koridor açma çalışmaları devam ediyor. IŞİD Tel Abyad'dan çekilince Türkiye'nin Suriye sınırı PKK'nın Suriye kolu PYD'nin kontrolüne geçti.

ABD planları işliyor!

Türkiye'nin Suriye sınırı kontrollü olarak PYD'nin eline geçiyor. IŞİD geri çekiliyor Suriye'nin bölünmesine dayalı Kürt koridoru planı adım adım hayata geçiriliyor.

PKK'nın Suriye kolu olan PYD, Suriye'de yaşanan iç karışıklığı fırsat bilip Türkiye sınırında 3 ayrı kanton kurmuştu. Bu kantonlardan en önemlisi olan Ayn El Arap'ta IŞİD ile uzun süren şiddetli çatışmalar yaşanmış PYD geri çekilmek zorunda klamıştı.

IŞİD'in ilerleyişi sonrası ABD öncülüğündeki koalisyon jetleri devreye girmiş ve IŞİD mevzileri bombalanarak PYD'ye koridor açılmıştı. ABD sayesinde Ayn El Arap'ı geri alan PYD, bu kez yine Amerika desteği ile Akçakale sınırındaki Tel Abyad'ı aldı. IŞİD önemli ikmal noktalarından biri olan Tel Abyad'dan çekilerek bölgeyi PYD'ye terk etti.

Telabyad'ın kontrolünü ele geçiren PYD bu sayede Cizire ile Ayn El Arap kantonlarını birleştirdi. Böylece Türkiye'nin Suriye sınır hattı boyunca kontrol büyük ölçüde PYD'nin yani PKK'nın eline geçmiş oldu.

ABD öncülüğündeki koalisyonun hava korumasında ilerleyen PYD militanları, ÖSO'nunda da dahil olduğu Burkan El Fırat güçleriyle birlikte ilçe merkezine girdi. Herhangi bir çatışma yaşanmadı. Tel Abyad Gümrük Kapısı ile ilçedeki yüksek yapılara YPG ve ÖSO bayrakları asıldı.

YPG'nin Tel Abyad'da ele geçirdiği köylerde Arap ve Türkmenleri öldürerek bölgenin demografik yapısını Kürtler lehine değiştirmeye çalıştığı dünya basınında geniş yer bulmuştu. PYD'nin 150 bin nüfusu bulunan Tel Abyad'da boşalan Türkmen köylerine Kürtleri yerleştirilmeye başlandığı gelen haberler arasında.

Tel Abyad'ı terk eden IŞİD'in ise Suriye'deki ana karargâhı olan Rakka'da savunma hattı kurmaya hazırlandığı belirtiliyor.

Bu arada Türkiye'nin sınır kapılarını yeniden açmasıyla birlikte binlerce Suriyeli Türkiye'ye geçti. Kaçak giriş yapmaya çalışırken jandarma tarafından gözaltına alınan 30'a yakın kişinin IŞİD üyesi olduğu belirtildi.

ulusalkanal.com.tr

abd pkk ışid sınır pyd Tel Abyad