Çavuşoğlu: İdlib'de askeri bir çözüm felaket olur

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İdlib'de askeri bir çözümün felaket olacağını söyledi.

Çavuşoğlu: İdlib'de askeri bir çözüm felaket olur

Dışişleri BakanıMevlüt Çavuşoğlu, Moskova'da. Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. Görüşmenin ağırlıklı gündemi Suriye'deki son durum ve İdlib'e ilişkin gelişmeler.

Çavuşoğlu, Moskova'ya iner inmez sosyal medyadan 'Suriye'deki barış ve istikrarın tesisine yönelik ortak çabalar ile Türkiye-Rusya'nın gündemindeki diğer konuları ele alacağımız ziyaretimiz için Moskova'dayız' mesajını paylaştı.

Lavrov, Çavuşoğlu'yla görüşmesi sırasında yaptığı açıklamada, Türkiye ve Rusya arasındaki asker-teknik işbirliğinin son derece yoğun bir şekilde geliştiğini söyledi

Lavrov, görüşmenin basına açık kısmındaki konuşmasında "Rusya ve Türkiye'nin gündeminde her zaman istişare edilecek konular var. Ticaret, ekonomi alanındaki ilişkiler, insani işbirliği, askeri-teknik işbirliği son derece yoğun ve aktif bir şekilde gelişiyor" dedi.

Lavrov'a göre Rusya ve Türkiye'nin diğer bakanları arasında da kısa süre içinde görüşmeler yapılacak. Lavrov, "Diğer bakanlıklar ve kurumlar arasında kısa süre sonra temaslar gerçekleştirilmesi planlanıyor. Elbette, liderler arasındaki görüşme takvimi de her zaman gündemimizde yer alıyor" ifadelerini kullandı.

Lavrov, iki ülke arasındaki temasların daha önce görülmemiş bir seviyeye ulaştığını vurguladı.

Bugünkü görüşmenin içeriği hakkında da konuşan Lavrov, Putin, Erdoğan ve Ruhani arasında kısa süre sonra yapılacak Astana formatındaki üçlü zirvenin gündemde olacağını ifade etti.

Çavuşoğlu da, Putin ve Erdoğan'ın kısa süre sonra İran'ın başkenti Tahran'da yapılacak üçlü zirvede bir araya geleceğini kaydederek, dışişleri bakanları olarak bu etkinlikleri hazırlamanın kendi görevleri arasında yer aldığını belirtti.

Öte yandan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan da Moskova'da.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Şoygu ve Akar arasındaki görüşmede Suriye'deki son durum ele alınacak.

Açıklamada, "Şoygu ve Akar, bölgesel güvenlikle ilgili güncel konular, Suriye'deki durum ve askeri kurumlar düzeyindeki Türk-Rus işbirliği ile ilgili geçen hafta başlattıkları kapsamlı diyaloğa devam edecek" dendi.

Şoygu ve Akar'ın 17 Ağustos'ta Moskova'da yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiğini anımsatan bakanlık, o görüşmede sığınmacıların eve dönmesi de dahil olmak üzere Suriye'deki insani durumun en kısa sürede düzeltilmesi konusuna özel önem verildiğinin altını çizdi.

açıklama Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu