AKP'nin bakanları kim olacak? İşte o isimler

Milletvekili adayları belli olan AKP'de 21 bakan listede yer alırken 5'i liste dışı kaldı. Yeni süreçte AKP'nin iktidara gelmesi durumunda kimlerin bakan olacağı tartışılırken mevcut vekillerden 149'u da aday yapılmadı. AKP'den aday gösterilen Büyük Birlik Partisi'nde de liste sırası krizi yaşandığı belirtildi.

Listelerin Yüksek Seçim Kurulu'na teslim edilmesinin ardından AKP'den gösterilen milletvekili adayları tartışılıyor.

AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın son halini verdiği listelerde Başbakan Binali Yıldırım dahil 21 bakan aday gösterilirken, 5 bakan aday yapılmadı. Bakanların tamamına yakınının aday gösterilmesi AKP'nin olası iktidarında kimlerin bakan yapılacağını gündeme getirdi. Zira, bir kişinin bakan olabilmesi için milletvekili olmaması gerekiyor. Bir milletvekilinin bakan yapılması durumunda ise Anayasa'ya göre o kişi vekillikten istifa etmeli.

Bu kapsamda aday gösterilen bakanlar için iki farklı senaryo konuşuluyor. Kulislere göre, bakanların bir kısmı vekil seçildikten sonra bakanlık için istifa edecek. Diğer iddiaya göre ise bakan yapılacak kişiler 24 Haziran'dan bir iki gün önce adaylıktan çekilecek. Böylece seçim sürecinin büyük bölümünü o kişi aday olarak geçirmiş olacak ve kampanyalar onlar üzerinden yürütülmüş olacak.

Öte yandan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik listede yer almayan bakanlar oldu. Bu kişilerin bakan yapılacağı belirtiliyor. Mehmet Şimşek'in ise kabine dışında kalacağı konuşuluyor.

Ayrıca Erdoğan'ın bakanların çoğunu vekil adayı gösterdiği için Beştepe'ki danışmanlarından bazı isimleri kabineye alacağı öne sürüldü.

Bakanların dışındaki 149 mevcut milletvekilinin aday gösterilmediği listeler üzerinden kulislerde FETÖ ve Menzil tarikatı tartışması da yaşanıyor. Yeni listelerde Menzil cemaati ve FETÖ'nün korunduğuna ilişkin iddialar gündeme geldi.

İktidar partisinden bunlar yaşanırken AKP listelerinden aday gösterilen Büyük Birlik Partisi'nde de sıra tartışması var. 18 isim çeşitli bölgelerden aday yapılırken BBP Genel Başkanı Mustafa Destici Ankara 2'inci bölge 1'inci sırada yer aldı. Diğer 17 kişinin seçilmesi zor yerlerden aday gösterilmesi gerekçesiyle de BBP'nin Cumhur İttifak'ından çekilebileceği ifade edildi.

ulusal.com.tr

AKP