''Ayşehanım'' ile rekolte artacak
Adana'da, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünce geliştirilen "Ayşehanım" yer fıstığı çeşidinin yaygınlaştırılması için tarla günü etkinliği düzenlendi. Etkinlikte konuşan Enstitü Müdürü Abdullah Çil, Türkiye’de kullanılan tohumların yüzde 13'ünün enstitülerinde geliştirilen çeşitlerden oluştuğunu belirtti.
Salgınla birlikte gıda sektöründe yerli üretimin önemi daha da ortaya çıktı.
Tarımsal ürünlerde, bilimsel yöntemlerle verimliliği artırmak da, oldukça önemli.
Adana’da 2011 yılında kurulan Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü yaptığı tohum çalışmaları ile, hem tarımsal üretimin artırılmasına katkı sağlıyor, hem de yurt dışına tohum ihracatı yapıyor.
Yer fıstığı hasadlarının başladığı Adana’da, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen “Ayşehanım” yer fıstığının yayınlaştırılması için tarla günü etkinliği düzenlendi.
Enstitü Müdürü Abdullah Çil, Karataş ilçesi Tuzla Mahallesi'nde düzenlenen etkinlikte, tarımsal üreticilerin "tüm dünyayı beslemek" gibi önemli bir görevleri olduğunu söyledi.
Enstitünün, Fırat Havzası'ndan Antalya sınırına kadar yetiştirilen tarımsal ürünler için Ar-Ge ve inovasyon yaptığını belirten Çil, Türkiye'de kullanılan tohumların yüzde 13'ünün enstitülerinde geliştirilen çeşitlerden oluştuğu bilgisini verdi.
Abdullah Çil, stratejik çalışmalar yapan Enstitünün, ihracatta da önemli bir yeri olduğunu aktardı.
"YER FISTIĞI FİYATLARI NORMAL SEVİYELERE GELECEK"
Konuşmacı olarak katılan bir diğer isim ise Ak Parti Adana Milletvekili Abdullah Doğru’ydu. Doğru, yer fıstığı fiyatlarının önümüzdeki günlerde yükseleceğini ifade etti.
"Ayşehanım" yer fıstığı hasadı yapılan etkinlikte, tohumu geliştiren araştırmacı Ayşe Nuran Çil de, ürünle ilgili bilgi verdi.