Türk Milleti, 101 yıl önce bugün emperyalizme geçit vermedi

Bugün 18 Mart... 101 yıl önce Türk Milleti'nin Çanakkale'de emperyalizme karşı varoluş destanı yazdığı gün. Yenilmez denilenlerin yenildiği, Çanakkale'nin geçilemediği gün. Türk Milleti, yüzbinlerce Mehmedini toprağa verdi 101 yıl önce bugün.. Emperyalizme geçit vermeyen Türk Milleti'nin hikayesi var şimdi sırada...

101 yıl önce bugün Türk Milleti, topyekün varıyla yoğuyla düştü cepheye. Karşısında yenilmez denilen armada vardı, hedeflerinde ise Çanakkale Boğazı.

Onlarca düşman zırhlısı, binlerce topuyla saatlerce vurdu bataryalarımızı. Ancak Türk Milleti "Çanakkale geçilmez" dedi ve geçilmedi.

Nice destanlar yazıldı Çanakkale üzerine, türküler yakıldı. Çanakkale içinde vuruldu Mehmetçikler...

Yıllar geçti ama hala unutulmadı. Bu türkü ölmeden mezara konulan şehitlerimizin ortak türküsü oldu.

Sonu zafer olan mücadelede savaşanların arasında 13 yaşında olan da vardı 70 yaşında olan da. İsimli, isimsiz yüzbinler vuruldu, düştü toprağa. Emperyalizm'e geçit vermeyen Türkü, Kürdü, Lazı, Çerkezi, yüz binlerce şehit ve gazimizin ortak adı da Mehmetçik oldu.

Dünya siyasal tarihini değiştiren bu zafer sonrası emperyalist ülkeler, bu defa kara çıkarmasını denedi.

25 Nisan 1915'te başlayan kara savaşları tam 9 ay sürdü. Yüzbinlerce Mehmedin şehit olduğu savaşların en kritik özelliği de Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü tarih sahnesine çıkarması oldu.

34 yaşında genç bir kurmay yarbay olarak cepheye giden Mustafa Kemal, önce 19. Tümen Komutanı daha sonra da Anafartalar Grup Komutanı olarak görev yaptı.

Harita okuma yeteneği ve uyguladığı savaş taktikleri ile kısa dönemde büyük başarılar kazanan Atatürk, Kurtuluş Savaşı'ndaki zaferlerin de zeminini hazırladı.

Haber: Deniz Adalı

ulusalkanal.com.tr

Çanakkale geçilmez