ABD Dışişleri Bakanlığı, “Dünya Dini Özgürlükler” raporunu yayımladı

ABD Dışişleri Bakanlığı, “Dünya Dini Özgürlükler” raporunu yayımladı. Rapor Türkiye'yle ilgili bir dizi eleştiriyi de içeriyor. Eleştiriler arasında azınlık hakları, Heybeliada Ruhban Okulu ve vicdani ret konuları var.

ABD Dışişleri Bakanlığı, “Dünya Dini Özgürlükler” raporunu yayımladı

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry “Dünya Dini Özgürlükler” raporunu açıkladı. Her yıl yayımlanan rapor Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor. Batı'nın Türkiye üzerinde baskı oluşturduğu konular raporda yer aldı.

Raporda Her erkek Türk vatandaşının yapmak zorunda olduğu askerliğin reddi öne çıktı. Türkiye'nin vicadani reddi tanımaması istendi.

Azınlık hakları da bir diğer konu başlığı. Raporda "Hükümet, özellikle 1923 Lozan Anlaşması çerçevesinde azınlık olarak tanınmayan ve Müslüman olmayan nüfusun haklarını kısıtlıyor" ifadesi yer aldı. Ayrıca Türkiye'nin Heybeliada Ruhban Okulu hakkında Batı'nın istekleri doğrultusunda adım atmadığı kaydedildi.

Raporda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail'i Filistin politikaları nedeniyle eleştirdiği ifadeleri nyer aldı. Erdoğan'ın “Siz Hitler'den daha beterini Filistinlilere yapıyorsunuz” sözleri Yahudi karşıtlığına örnek gösterildi.

Cem evlerine ibadethane statüsü verilmesi ve alevi öğrencilerin din derslerinden muhaf tutulmaması da dini özgürlükler raporunda yer aldı.