Kadın haklarına yönelik oluşturulan İstanbul Sözleşmesi nedir? İstanbul Sözleşmesi'nin maddeleri nelerdir?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "İstanbul Sözleşmesini gözden geçireceğiz" sözlerinden sonra gözler İstanbul sözleşmesine çevrildi. İstanbul Sözleşmesi nedir? Maddeleri nelerdir?

Kadın haklarına yönelik oluşturulan İstanbul Sözleşmesi nedir? İstanbul Sözleşmesi'nin maddeleri nelerdir?

İstanbul Sözleşmesinin gerçek adı; Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'dir. Bu sözleşme ile kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetle mücadele etmek amaçlanmıştır. Avrupa Konseyi sözleşmesi, 11 Mayıs 2011'de İstanbul'da imzalaya açılmış ve imzalanmıştır.

Mart 2019 tarihine kadar 46 devlet ve Avrupa Birliği tarafından da imzalanmıştır.

Avrupa Konseyi’nin, kadınlara yönelik şiddet ve ev içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye ilişkin bu yeni sözleşmesi, ciddi bir insan hakları ihlali oluşturan bu sorunu en kapsamlı şekilde ele alan bir uluslararası anlaşmadır. Bu tür şiddete sıfır tolerans gösterilmesini hedeflemektedir ve Avrupa ile onun sınırlarını da aşan geniş bir alanda daha güvenli yaşanabilmesini sağlama yolunda atılan bir adımdır.

Bu sözleşme kapsamındaki suçlar; Ev içi şiddet, taciz amaçlı takip, tecavüz dahil olmak üzere cinsel şiddet, cinsel taciz, zorla evlendirme, kadınların sünnet edilmesi, kürtaja zorlama ve kısırlaştırmaya zorlamadır.

Devletin, bu suçlara karşı; önleme, koruma ve yargılama yükümlülüğü vardır.

İstanbul Sözleşmesi'nin tüm maddelerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

ulusal.com.tr

İstanbul Sözleşmesi kadın hakları İstanbul Sözleşmesi maddeleri