Çin Dışişleri Bakanı, Tahran’da

İran ve 5+1 Grubu arasında gerşekleşen nükleer müzaker nasıl sonuçlanacak? Bu tartışmanın devam ettiği bir dönemde İran önemli bir konuğu ağırladı. 5+1 Grubu üyesi Çin’in dışişleri bakanı Wang Yi başkent’ Tahran’a gitti. İranlı mevkidaşı ile görüşen Wang Yi, "nükleer müzakerelerde çabaların boşa çıkarılmaması gerektiğini" vurguladı. İranlı Mevkidaşı Cevad Zarif de müzakerelerde Çin’in umut verici ve olumlu tutumuna dikkat çekti.

"Nükleer görüşmelerde İran’a uygulanan yaptırım ve ambargolar kalkacak mı" sorusu tartışılırken Tahran, Çin Dışişleri bakanı Wang Yi’yi ağırladı.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Çinli mevkidaşı Wang Yi ile görüştü. Görüşmenin ardndan ortak basın toplantısı düzenlendi.

Zarif, ortak basın toplantısında, Çin’in umut verici ve olumlu tutumuna dikkat çekti, İran ve 5+1 Grubu arasında yakın gelecekte bir anlaşmaya varmanın mümkün olduğunu vurguladı. Zarif, "Yaptırımın kimseye yararı olmamıştır ve bundan sonra da olmayacaktır" dedi.

Çin Dışişleri bakanı Wang Yi de Çin’in askeri seçenek ve ambargolara muhalif olduğunu belirtti. Wang Yi, ""Biz nükleer müzakerelerin barışçıl yollarla çözülmesine inanıyoruz ve bu yönde adaletli ve gerçekçi bir tutum izliyoruz’" dedi.

İran ile Çin arasındaki ikili ilişkilere de değinen Wang Yi, “Küresel ekonomik durgunluğa rağmen iki ülke ticaret hacminde artış oldu ve 51 milyar dolara ulaştı. Bu her iki ülke için de sevindirici ve iki ülke arasındaki işbirliği potansiyelinin çok yüksek olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Wang Yi , 8 yıl aradan sonra İran’I ziyaret eden ilk kez bir Çin Dışişleri Bakanı.

Haber: Yakup Aslan

ulusalkanal.com.tr