Sınırlardan kaçak mal önlensin
Kurban bayramının yaklaşması ile birlikte kurbanlıklar pazara indirildi.
İskenderun kurban pazarına Mardin, Diyarbakır, Şanlı Urfa gibi illerden kurbanlıklar getirildi.
Kurbanlıkların pazara indirilmesinin beşinci gününde halen mal sahipleri mallarından hiç satış yapamadıklarından şikayetçiler. Satışların olması için kurban bayramına bir , iki gün kala hareketlilik olacağı şeklinde değerlendiriyorlar.
Kurban pazarına yaklaşık bin mal sahibi bulunuyor. Getirilen kurbanlık koçlar üst başı 900 liradan satılıyor. Tekeler ise 400 liradan alıca bulmaktadır. 90 Kilo bir kurbanlık koç canlı olarak 10.liraya gelmektedir.
Kurbanlıklar iki veya üç yıl önceki fiyatta satılmaktadır.
Kurban pazarındaki mal sahiplerine sorunlarını sorduk, onlar da sorunlarını şöyle aktardılar:
1. Hükümetten beklentimiz Suriye sınırından getirilen kaçak kurbanlık malların önlenmesi.
2. Kurbanlık için mal üreten üreticiye devlet desteğinin yapılması.
3. Kurbanlık için hazırlanan pazarın tuvalet, su, elektrik, yatacak yer, yiyecek ihtiyacının karşılanması için temiz ve insana yakışır şekilde hazırlanmasıdır. Yani kalıcı pazarların oluşmasıdır.
Ramazan Fırat, Mardin’den gelmiş ve özellikle Suriye’den getirilen kaçak malların kendi mallarının elinde kalmasına neden olduğunu belirterek şunları söylüyor. “Özellikle Suriye’den mal getiriyorlar. Bunlar ne yer parası, ne vergi, ne başka bir şey ödüyorlar. Bunlar üstelik sağlık açısından da sorun, veteriner hekim kontrolü yoktur. Çoğu zaten hırsızlık mallarıdır. Bu getirilen mallar, yarı, yarıya satılıyor ve biz de burada perişan olup, aç kalıyoruz. İkincisi ise Pazar yerimiz doğru, düzgün olsun, maden bizden para alıyorlar, o zaman barınak ve ihtiyaçlarımızı karşılayacak bir şekilde olsun. ”
Diyarbakır, Ergani Kubük köyünden mallarını getiren Osman Dursun ise “Çamurların içinde veya samanların üzerinde yatıyoruz. Yani yatacak yerimiz bile yoktur. Buna yetkililer bir çözüm üretilmesini istiyoruz”
Bir 4C mağduru ise mal almaya gelmiş ama imkanlarım yetmediğinden alamıyorum diyerek “Bizim beklentimiz ise 4C mağdurlarının kadrolu hale getirilmesi ve ücretlerinin iyileştirilmesidir. Yoksa kurbanlıklar pahalı değil, birkaç yıl önceki fiyat ama paramız olmadığından alamıyoruz.”
AbdülKadir Yalçın bin bir umutla Urfa’dan gelmiş ve 15 yıldır bu işle uğraştığını her gün daha kötüye gittiğini söylüyor. “Ben 15 yıldır bu işle uğraşıyorum. Özellikle belediyeden şikayetçiyim. Bu belediyenin hiç faydasını görmedim. Bu sıcakta bu hayvanlara yazık ve günahtır. Bizim fiyatlar geçen senin fiyatları ama geldiğimizden bu yana hiç mal satmadık.”
Diğer satıcılarda belediyeden şikayetçi “her yer toz, toprak içinde kaç gündür yatamıyoruz. Sulama kanalı yok, gölge yok, namaz kılacak yerimiz yok, çamur ve toz içinde namaz kılınır mı?” diyerek sitem ediyorlar.
HÜSEYİN GÜLER
ulusalkanal.com.tr