CHP’de bazı milletvekilleri dokunulmazlık teklifine “hayır” oyu verecek

Hakkında fezleke bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili AKP’nin teklifine “evet” deme kararı alan CHP karıştı. Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun, evet deme çağrısına birçok vekilden tepki geldi. Öte yandan, AKP’nin de dokunulmazlık oylamasında fire vereceği, hatta bazı vekillerin hayır demek için kulis çalışmaları yaptığı belirtiliyor.

CHP’de bazı milletvekilleri dokunulmazlık teklifine “hayır” oyu verecek

Dokunulmazlık tartışmaları AKP ve CHP'yi karıştırdı. AKP, hakkında fezleke bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili Meclis’e sunduğu Anayasa değişikliği teklifine CHP ve MHP evet diyecek.

CHP’nin AKP’nin teklifine evet deme kararı parti içinde bölünmeye neden oldu. Sezgin Tanrıkulu’nun başını çektiği bir grup milletvekili, Kılıçdaroğlu’nun sözlerine tepki gösterdi. Teklife “hayır” diyeceklerini açıkladı.

CHP’de anayasa değişikliği teklifine Eren Erdem, Sezgin Tanrıkulu, Fikri Sağlar, Mahmut Tanal, Barış Yarkadaş, İlhan Cihaner, Hilmi Yarayıcı, Haluk Pekşen ve Mehmet Tüm “hayır”oyu vereceklerini açıkladı.

Parti içinde bazı milletvekillerinin HDP’li vekillerin tutuklanmasını önlemek için, bazı milletvekillerinin ise AKP’nin oynadığı bir oyuna alet olmak istemediği için hayır oyu vereceği belirtildi.

CHP’de salı günü yapılacak kapalı grup toplantılarında yoğun tartışmaların yaşanması bekleniyor.

Dokunulmazlık değişiklik teklifi, yalnızca CHP’yi değil, AKP’yi de karıştırdı. Hakkında suçlama bulunan ve dokunulmazlığı kalkacak olan bazı AKP’li vekillerin, hayır oyu vereceği, değişiklik teklifinin yasalaşmaması için de AKP içinde kulis yaptığı öğrenildi.

MHP’de de az da olsa fire verilebileceği konuşuluyor.

Anayasa değişiklik önerisinin yasalaşması için en az 367 oy gerekiyor. Değişikliğe evet diyeceğini açıklayan 3 partinin 489 milletvekili bulunuyor. Oylama gizli yapılacak.

Önerinin yasalaşması durumunda, fezleke dosyaları 15 gün içinde mahkemelere gönderilecek. Fezlekeli 129 vekilin yargılanmasına da Mayıs ayında başlanabilecek.

Fezlekeli milletvekillerinin 51’i CHP, 45’i HDP, 25’i AKP, 7’si de MHP’li. Fezlekesi olmayan tek parti lideri ise Başbakan Ahmet Davutoğlu. Hakkında en fazla fezleke bulunan milletvekili ise HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş.

ulusalkanal.com.tr

chp AKP dokunulmazlık teklifi hayır diyecekler