İçişleri’nden GAMER yapılanması

Tehditlerde, doğal afetlerde, siber saldırılarda… Milli güvenliği tehdit eden yurt içi ve yurtdışı kaynaklı tüm gelişmelere karşı Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezleri kuruldu. İçişleri Bakanlığı’nca oluşturulan ve kısaca GAMER ismi verilen merkezler, bakanlıkta ve illerde 7 gün 24 saat faaliyet gösterecek.

İçişleri’nden GAMER yapılanması

İçişleri Bakanlığı, Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezleri kurdu. Bundan sonra milli güvenliği tehdit eden yurtiçi ve yurtdışı kaynaklı gelişmeler ve doğal afetlere karşı önlemler bu merkezlerden yönetilecek.

GAMER adı verilen merkezler bakanlıkta ve illerde 7 gün 24 saat çalışacak.

İçişleri Bakanlığı, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından; ülkedeki kalkışmalar, artan terör olayları, yaygın şiddet hareketleri, ağır ekonomik bunalımlar, siber saldırılar, enerji arz güvenliği, milli güvenliği tehdit eden yurtdışı kaynaklı gelişmeler ve doğal afetlere yönelik yapılanmaya gitti.

Merkezler; güvenlik kaynaklı acil durumlara ilişkin tedbirlerin ülke düzeyinde etkin şekilde gerçekleştirilmesi için gerekli önlemleri alacak.

12 Nisan 2017’de çıkarılan “yönerge” ile kurulan yapı, güvenlik kaynaklı acil durumlara ilişkin senaryolar üretecek ve sanki gerçekleşiyormuş gibi tatbikatlar gerçekleştirecek. Milliyet’te yer alan habere göre, merkezin görevi “risk değerlendirmelerine dayalı olarak bütün durum ve ihtimallere yönelik senaryolar geliştirmek. Planlı, proaktif ve önleyici bir yaklaşımla oluşabilecek zararları aza indirmek, insan yaşamını güvence altına almak ve kolaylaştırmak” ilkelerine dayanacak.

İçişleri Bakanı veya müsteşarının öncülüğünde, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı harekat merkezleri, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Kamu Düzeni ve Güvenliği çekirdek kadroya entegre olacak. Diğer bakanlık, kurum ve kuruluşlar da GAMER’e eklemlenecek.

İllerde yapılanma

Valilikler bünyesinde oluşturulan yapılanmanın başında valiler veya görevlendireceği bir vali yardımcısı olacak. İl düzeyinde mücadele ve koordinasyonda; il jandarma komutanı, il emniyet müdürü, sahil güvenlik bölge grup komutanı, il göç idaresi müdürü, il nüfus ve vatandaşlık müdürü ile garnizon komutanı, 11 Acil Çağrı Merkezi, il idare şube başkanları, belediye temsilcileri, özel sektör ve sivil toplum temsilcileri olacak. Belediye başkanları ellerindeki tüm araç gerekçe ve personeli gerektiğinde merkeze tahsis edecek./Milliyet

sağlık ankara cumhurbaşkanlığı içişleri bakanlığı eğitim jandarma Temmuz turgut özal başbakanlık