OHAL, Meclis gündemine geliyor!

OHAL Komisyonu göreve başlıyor. Komisyona sadece KHK'lar ile ihraç edilen ve açığa alınanlar başvuru yapabilecek. Son başvuru tarihi 17 Eylül...

OHAL, Meclis gündemine geliyor!

Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonunu'na başvurular yarın başlıyor. OHAL Komisyonu’nun çalışmalarına ilişkin usul ve esasların tamamı doğrudan Başbakan tarafından yürütülecek. Komisyona sadece KHK'larla ihraç edilen ve açığa alınanlar başvurabilecek.

Komisyon KHK’ler kapsamında yapılan uygulamalar ile ilgili itirazları değerlendirecek. Yani kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarılan ya da ilişiği kesilenler, öğrencilikle ilişiği kesilenler, rütbeleri alınan emekli personel komisyona başvurabilecek.

Ayrıca kapatılan dernekler, vakıflar, sendika, federasyon ve konfederasyonlar, özel sağlık kuruluşları, özel eğitim kurumları, vakıf üniversiteleri, özel radyo ve televizyon kuruluşları, gazete ve dergiler, haber ajansları, yayınevleri ve dağıtım kanalları komisyona haksızlık başvurusundan yararlanabilecek.

Doğrudan komisyona başvuru yapılamayacak. Bu kapsamda Başbakanlık bünyesinde internet sitesi kuruldu. Başvuru yapacakların önce “ohalkomisyonu.basbakanlik. gov.tr” internet sitesini ziyaret ederek, formun çıktısını alması gerekiyor. Doldurulan ve imzalanan başvurular sadece valiliklere veya en son görev yapılan, yani ihraç kararında etkisi olan kuruma iletilecek.

Başvurular önce usul bakımından ön incelemeye alınacak. Kriterlere uygun ve belge eksiği olmayan başvurular komisyona gönderecek. Valiliklerin dosyaları komisyona iletmek için süre kısıtlaması olmayacak.

Komisyon toplantısında görüşmelerin ardından başvuruya ilişkin açık oylama yapılacak. 7 kişilik komisyonda toplantı ve karar yeter sayısı 4. Hiçbir üye çekimser oy kullanamayacak. Komisyonun kararlarına ilişkin iptal başvuruları Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından belirlenecek Ankara İdare Mahkemelerine yapılabilecek.

On binlerce başvuru için kritik tarih 17 Eylül. Komisyona KHK’lerle ihraç edilen 102 bin 129, açığa alınan 38 bin 772 kişinin başvuru yapması bekleniyor.

ulusal.com.tr

mhp AKP ohal TBMM Başkanlığı TBMM Genel Kurulu