Bu vadide umut var!

Rize'nin Çayeli ilçesinin cennet köşelerinden biri olan Senoz Vadisi'nin adı uzun süredir HES projeleri, taş ocakları ve kuruyan şimşir ağaçlarıyla anılıyordu.

Bu vadide umut var!

Rize'nin Çayeli ilçesinin cennet köşelerinden biri olan Senoz Vadisi'nin adı uzun süredir HES projeleri, taş ocakları ve kuruyan şimşir ağaçlarıyla anılıyordu.

Ancak TEMA Vakfı'nın yöredeki okullarta yürüttüğü çalışma kapsamında doğa eğitimini tamamlayan yüzden fazla öğrenci Senoz Vadisi'nin geleceği için umut oldu. Vadinin değerlerini geleceğe taşıyacak olan öğrencilere, TEMA Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer ve Çayeli Temsilcisi Ahmet Ali Kork tarafından 'Yeşil Yaprak Ödülü' verildi.

Rize'nin Çayeli ilçesindeki Senoz Vadisi'nde yaşayan yöre halkı, yıkım projelerinin hedefinde olan doğal değerlerini gelecek kuşaklara aktarabilmek için uzun süredir organik tarım üretimi yapıyor. Bu girişimlerin en önemli kahramanlarından biri de TEMA Çayeli Temsilcisi Ahmet Ali Kork. TEMA'nın okullarda yürüttüğü doğa eğitimi de yörenin değerleri konusundaki farkındalığın artması için önemli bir girişim. Bu kapsamda 'Minik-Yavru-Ortaokul TEMA' programlarını başarıyla tamamlayan100'den fazla öğrenci ile öğretmenlerinin tamamının TEMA Gönüllüsü olduğu Kaptanpaşa İzzet Akçal Yatılı Bölge Okulu’na Yeşil Yaprak Ödülü verildi.

TEMA TEM. ÖZER: 'SENOZ'UN GELECEĞİNE UMUTLA BAKIYORUZ'

Ödül töreninde konuşan TEMA Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer; okul müdürü Mustafa İşçi ve TEMA okul sorumlusu öğretmen Yunus Doğan’a teşekkür ederek "Senoz’un geleceği olan bu çocukların sadece TEMA Gönüllüsü değil; vadide yaşayan insanlara aşı, işi, ekmeği, en lezzetli çayları veren topraklara, bütün canlıların hayat kaynağı olan tertemiz sulara, binlerce bitki türü ve yaban hayatına ev sahipliği yapan doğal ormanlara da gönüllü olduğunu belirterek; Senoz’un geleceğine umutla bakıyoruz" dedi.

HALK VADİNİN SİT ALANI OLMASINI İSTİYOR, DEVLET HAYIR DİYOR

Senoz Vadisi'ndeki umut veren çalışmalara öncülük eden TEMA Vakfı Çayeli Temsilcisi Ahmet Ali Kork ise vadide çok sayıda HES projesinin gündemde olduğuna dikkat çekerek, yöre halkının kazandığı 14 davaya karşın tedirgin bekleyişin sürdüğünü kaydetti. Halk kendileri için yaratacağı mağduriyetlere rağmen vadinin doğal sit alanı ilan edilmesini istediğinin altını çizen Kork, 'devlet hayır diyor, çözüm mahkemede aranıyor.

Doğayla barışık geleneksel yaşamını sürdüren vadi halkı bir yanda doğasını korumaya çalışırken diğer yanda bütün vadiyi organikleştirecek bir programı başarıyla yürütüyor. Organik çay tarımını, organik arıcılık ve eko-turizm izliyor. Vadide iki yıldır hiçbir kimyasal kullanılmıyor" diye konuştu.

'BİZLER SON NESİL OLMADIĞIMIZI BİLİYORUZ'

Senoz Vadisinde yaşayan halkın, yoksulluğa, yoksunluğa rağmen gelecek nesillerin hakkını da gözeten bir anlayışla vadisine sahip çıkmaya çalıştığına dikkati çeken Kork, "Bizler son nesil olmadığımızı biliyoruz. Çocuklarımızın şimdiden sivil toplum kültürünü tanımalarını, çevreye doğaya karşı dikkatli, bilinçli bireyler olarak yetişmelerini çok önemsiyoruz ve bunu Senoz doğasının teminatı olarak görüyoruz" dedi.

Yusuf Yavuz

ulusalkanal.com.tr