Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: ''ABD'nin yaptırım kararı NATO ittifakını da olumsuz etkileyecek''

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve TSK komuta kademesi Aksaz Deniz Üs Komutanlığına gelerek Kaplan Pençesi 2020 Tatbikatı’nı yerinde takip etti. Milli Savunma Bakanı Akar gelişmeler hakkında konuştu. Akar, ''ABD'nin yaptırım kararı NATO ittifakını da olumsuz etkileyecek'' dedi. Milli Savunma Bakanı, Yunanistan'ı da uyardı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: ''ABD'nin yaptırım kararı NATO ittifakını da olumsuz etkileyecek''

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile Kaplan Pençesi 2020 Tatbikatı’nı yerinde takip etmek üzere Aksaz Deniz Üs Komutanlığına geldi.

Komutanlıkta Donanma Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu ve diğer yetkililer tarafından karşılanan Akar ve TSK komuta kademesi, Güney Görev Grup Komutanlığı Üs Savunma Harekat Merkezi’ne geçerek tatbikata ilişkin brifing aldı.

Daha sonra personele de hitap eden Akar, Deniz Kuvvetleri’nin şanlı tarihinden aldığı güçle yapılması gereken ne varsa başarıyla yerine getirdiğini, bundan sonra da yerine getirmeye devam edeceğini ifade etti.

Bakan Akar; Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’ta tüm sorunlara diyalogla, görüşmeler ve iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde siyasi çözümlerin bulunmasından yana olduklarını vurguladı.

Bakan Akar Kıbrıs konusunda da net mesaj verdi: ''Türkiye’nin ve KKTC’nin içinde olmadığı hiçbir çözümün de çözüm olmayacağını herkesin bilmesi gerektiğini tekrar tekrar dile getiriyoruz.''

''KARARIN YANLIŞ OLDUĞUNU GÖRMESİNİ BEKLİYORUZ''

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD'nin Türkiye'ye karşı yaptırımları hakkında da konuştu. Akar, ABD’nin S-400’lere ilişkin yaptırım kararına yönelik, şu değerlendirmelerde bulundu: ''CAATSA’nın hem komşumuz hem de müttefikimiz olan bazılarını sevindirmesini hayretle karşılıyor ve not ediyoruz. Bunun bilinmesi lazım. 1982’lerden itibaren bir hava savunma ihtiyacımız var. Bu ihtiyacımızı karşılamak için çeşitli çalışmalar yapıldı. 90’larda bu çalışmalar yoğunlaştı. Özellikle 2011’de Suriye’deki olaylarla birlikte bu ihtiyacımız arttı. Burada saklı, gizli bir şey yok. Her şey açık. Son derece şeffaf görüşmelerle, konuşmalarla bu tedarik süreci başladı, gerçekleşti. Şu anda muayene ve kontroller yapılmakta. Bizim siyasi, askeri, ekonomik ve teknolojik faktörler çerçevesinde yaptığımız planımız var. Bu plan çerçevesinde faaliyetlerimiz planlandığı şekilde devam etmektedir. Olaylara soğukkanlı şekilde baktığımızda ABD’nin bu aldığı kararın yanlış olduğunu görmesini ve bu karardan bir an önce dönmesini, bu kararın sadece Türkiye’yi değil aynı zamanda NATO ittifakını, aynı zamanda da ABD’nin buradaki bir takım çalışmalarını da olumsuz etkileyeceğini görmelerini bekliyoruz. Bu konuda biz aldığımız karar çerçevesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.''

KAPLAN PENÇESİ 2020 TATBİKATI

Kaplan Pençesi 2020 Tatbikatı, Aksaz bölgesi ve Akdeniz’in uluslararası suları ile hava sahasında icra ediliyor.

Muharip Hava Kuvvetleri Komutanlığının kontrol ve yönetiminde, fiili uçuşlu ve atışlı olarak gerçekleştirilen müşterek tatbikatla, TSK’nın muhtemel bir müşterek harekatta hava sahası kontrol usul ve yöntemleri ile koordinasyon usullerini deneyerek geliştirmek, yeni taktik ve yöntemlerin uygulanabilirliğini kontrol etmek amaçlanıyor.

Tatbikatta, 21 uçak, bir helikopter, bir fırkateyn, 2 hücüm bot, bir yardımcı gemi, İHA’lar ile çeşitli hava savunma sistemleri de görev alıyor.

milli savunma bakanı nato