AKP'nin Barzani planı

Başbakan Erdoğan, 16 Kasım'da Mesud Barzani ile yapacağı Diyarbakır zirvesiyle ilgili, kritik ipuçları verdi. Erdoğan; "Tarihi bir süreci yaşayacağız, Sayın Barzani ile orada siyasi görüşmelerimiz olacak" dedi. Ziyaret öncesi, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Barzani'yi, Amerikan Başkan yardımcısı Joe Biden aradı.

AKP'nin Barzani planı

AKP hükümeti Irak, İran ve Suriye üçgenindeki siyasi hesaplarını Mesud Barzani üzerinden yürütme arayışında. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Bazani 16 Kasım'da Diyarbakır'da olacak. Başbakan Erdoğan görüşmeyle ilgili kritik cümleyi söyledi. Başbakan "Diyarbakır'da tarihi bir süreci yaşayacağız" dedi.

Bölünme açılımı süreci PKK'yla ilişkiler ve Suriye'deki Kürtlerin konumları Erdoğan Barzani zirvesinin başlıca siyasi gündemleri.

AKP ve Barzani ortaklığının bam teli ise Kuzey Irak'taki petrol yatakları. Bu konuda Bölgsel Kürt Yönetimi Neçirvan Barzani iki hafta önce Türkiye'ye gelmişti. Bu görüşme sonrası Reyters haber anlaştı "AKP'nin Barzani'lerle Petrol konusunda anlaştığı" yönünde haber yapmıştı. Habere yalanlama gelmedi.

Açılım ve petrol gündemlerinin kesişim noktasında Amerika Birleşik devletleri sürecinin yöneticisi konumunda. Amerika Başkan Yardımcısı Joe Biden Mesud Bazani'yi Diyarbakır çıkarması öncesi aradı. Beyaz Saray'dan; "Irak Türkiye ilişkilerinde sağlanan ilerleme ele alındı" açıklaması geldi.

ulusalkanal.com.tr