İdamın geri gelmesi Türkiye'yi AB'den uzaklaşatıracak
15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türkiye'de idam cezasının yeniden getirilmesi tartışılmaya başlandı. Hukukçulara göre, idamın geri getirilmesi Türkiye’nin AB hukukunun dışına çıkması anlamına gelecek.
15 Temmuz Fettullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişiminin bastırılması sonrası Türkiye'de idam yeniden tartışılmaya başlandı.
Darbe karşıtı insanların "İdam isteriz" sloganlarına karşı Cumhurbaşkanı Erdoğan, konunun mecliste değerlendirileceğini belirtti.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Müezzinoğlu ise bir grup askerin darbe girişiminden sonra darbecilere idam cezası verilmesini gündeme getireceklerini açıklamıştı
Konuyla ilgili Deutsche Welle Türkçe’den Aram Ekin Duran'a konuşan hukukçulara göre, idamın geri gelmesi Türkiye'nin AB hukukunun dışına çıkması demek.
Yaklaşık 12 yıl önce Avrupa Birliği ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi standartlarına uyum çerçevesinde idam cezasının kaldırıldığını vurgulayan Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, idam cezasının yeniden getirilmesi için Anayasa değişikliğinin şart olduğunu söyledi. Kaboğlu, bu durumda Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin geçersiz sayılacağını belirti.
Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu ise darbecilerin idamla yargılamak için harekete geçilmesi halinde AB ile yola devam edilmeyeceğini belirtiyor.
Kalaycıoğlu, evrensel hukuk normlarında yer alan cezanın geçmiş suçlara uygulanamayacağı ilkesi gereğince darbe girişimi sonrasında idamın yeniden yasalaşmasının cezanın meşruiyetini ortadan kaldıracağının altını çiziyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Adem Sözüer ise idam cezasının kaldırıldığı ülkelerde dönem dönem idam taleplerinin yükseldiğini belirterek, idam tartışmasının geçici bir tartışma olduğu görüşünde.
İdam tartışmasıyla ilgili Rusya Devlet Duması Uluslararası Komite Başkanı Aleksey Puşkov da cezanın uygulanmasının Türkiye'nin Avrupa Konseyi'nden çıkmasına sebep olacağını ve ileride Avrupa Birliği'ne aday olma hakkını elinden alacak son adım olacağını belirtti.
ulusalkanal.com.tr