"Sağlık Bakanlığı acilen bu yanlıştan dönmelidir"

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği: "Süt izni yasal haktır, çalışılmayan zamandan sayılamaz"

"Sağlık Bakanlığı acilen bu yanlıştan dönmelidir"

Sağlık Bakanlığının kadın memurların süt iznini çalışmadığı saat olarak yazılmasını öngören düzenlemeye İstanbul Kadın Kuruluşları Birliğinden (İKKB) tepki geldi. İKKB Koordinatörü Nazan Moroğlu, açıklamasında şunları söyledi:

Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 6 Haziran 2016 tarihinde 81 il Sağlık Müdürlüğüne gönderilen Genelgede, “süt izni” kullanan kadın memurlar hakkında bu sürelerin çalışmadığı saat olarak yazılmasını ve döner sermayeden performansa dayalı verilecek payın buna göre hesaplanması istenildi.

Süt izni, 657 sayılı Kanunun 104. maddesinin (D) fıkrası gereğince kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrasında analık izni süresinin bitmesiyle ilk altı ay için günde üç saat, ikinci altı ay için ise günde bir buçuk saat olarak tanınmış yasal haktır.

Kadınlara, bir yandan üç çocuk, beş çocuk dayatılmakta, Cumhurbaşkanı “Anne olmayan kadını yarım ve eksik” olarak ilan etmekte, öte yandan Sağlık Bakanlığı çocuk doğuran kadının yasal hakkı olan süt iznini “çalışmadığı zaman” olarak nitelemekte ve döner sermayeden alacağı payın kesilmesini istemektedir.

Artık gerçekten yeter!

Her gün birbiri peşine gelen terör saldırıları, şehit haberleri bir ateş gibi hepimizin içini yakarken, kadına yönelik şiddeti, kadın cinayetlerini önlemek için kararlı bir uygulama yapılmazken, çocuk istismarları sürerken, ülkeyi yönetenlerin kadınlara karşı ayrımcılık içeren söylem ve eylemlere son vermeleri gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz.

İKKB olarak, kazanılmış haklarımızı korumak için mücadelemizi sürdürüyor;

Sağlık Bakanlığının anayasa, yasa ve uluslararası sözleşmelerle korunan bir hak olan “süt izni süresini” “çalışılmayan zaman” olarak hesaplanmasına yönelik bu yanlış uygulamadan geri dönmesini istiyoruz.

Nazan Moroğlu

İKKB Koordinatörü

sağlık bakanlığı İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği